БЛАГОЕВГРАДСКА ОРГАНИЗАЦИЯ НА СОСЗР, ПРАВОСЛАВЕН ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР, ДВИЖЕНИЕ „НИЕ – ЖЕНИТЕ“ И РИМ – БЛАГОЕВГРАД

Почетоха паметта на загиналите във войните!

snimka3672-1Днес  се организира и отслужи помен пред паметника на загиналите на 15 и 16 септември 1944 година гвардейци от Първа гвардейска дружина към 14- ти пехотен Македонски полк, който въди бой с немците при с. Звегор на граничната полоса. Това са първите боеве с включването  на България в антихитлериската коалиция в заключителния етап на Втората световна война.

zvegorГраждани, запасни сержанти и офицери с техните семейства отдадоха почит пред паметния знак. Бяха поднесени цветя от Движение „Ние – жените“ с председател г-жа Здравка Чимева, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва с председател Иван Петров и Биляна Карадокова представител на РИМ – Благоевград.

Председателят на СОСЗР – Благоевград оз. подп. Иван Петров подчерта героизма на загиналите доброволци от Горна Джумая, уроците от войната, които са тежки и кървави.

Над 350 войници и офицери от Пиринския край не се завръщат по родните си места, пролели кръвта си на чужда земя. Групата от 14- ти пехотен полк е водена  от братята Асен и Златко Дерменджиеви. В боевете  на 15 и 16  септември 1944 година загиват  9 гвардейци и трима членове  от полка.  Действията на доброволческата бригада от Горна Джумая /дн. Благоевград/ са документирани в дневника за бойните действия.

На 14 – ти септември  1944 година Горноджумайското гражданство изпраща с цветя доброволческата бригада сред, които и  жени всички на възраст от 17 до 23 години.

Гвардейците от Горна Джумая и 33 пехотен Свищовски полк воден от полковник Станьо Петков  Пиперков проявяват високо чувство за лична отговорност и героизъм. Те оставиха  на нас и ние сме задължени  да предадем на поколенията техния завет  и саможертва.

Заупокойната молитвата бе  отслужена от свещеник Светослав Кючуков от  църквата „Св. Николай“, кв. „Грамада“ – Благоевград. В молитвата бяха упоменати имената на загиналите гвардейци –  Асен Дерменджиев, Асен Георгиев, Георги Грънчаров, Гаврил Толмачов, Златко Дерменджиев, Емил Каймаков, Иван Бояджиев, Кирил Костадинов,  Личо Иванов.

Поклон пред паметта им, почит към падналите на бойното поле.  На 22 септември 2016 членовете на СОСЗР и Движение „Ние – жените“  ще поднесат цветя пред паметника на загиналите войни   от Община Благоевград за обединението и независимостта на България.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене