Connect with us

Култура

Почитаме Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Published

on

На 17 септември църквата почита паметта на Светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София – отдава се почит на добродетелите, които ни крепят – вярата, надеждата, любовта и мъдростта.

София означава мъдрост. Мъдрост, която не говори, защото знае, вижда и помага. Тя черпи силата си от вярата, надеждата и любовта. И ги дарява на света. Мъдростта има своите многобройни превъплъщения в древни и съвременни философии и религии. Днес столицата на България чества за пореден път своя празник – на Света София и нейните дъщери.

Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим живяла една благочестива жена, християнка – тя се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели — Вяра, Надежда и Любов. Тя ги възпитавала в любов към Господа Исус Христос. Майката и дъщерите й не скривали своята вяра в Христа и я изповядвали открито. Наместникът на Антиох донесъл за това на император Адриан (117-138), който заповядал да ги доведат веднага при императора.

Когато застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от спокойствието им: сякаш са ги повикали на светло тържество, а не на изтезание. Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда — на 10 и Любов — на 9 години) останали непреклонни, тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. А майката била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си. Но тя проявила необикновена сила през цялото време. Не издържали и на изтезанията момичетата умират, а императорът разрешил на света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе.

Три дни след кончината на децата си умира и майка им, която също била погребана при тях. Църква почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

Култура

18 годишна родственица на Пейо Яворов от Гоце Делчев зае престижното трето място на 15-то издание на конкурса на ВМРО „Македонско девойче“

Published

on

Катерина Костадинова Крачолова снощи, на 15-то издание на конкурса на ВМРО „ Македонско девойче“ зае престижното трето място. Прекрасната новина за Топ Преса съобщи председателката на Женското дружество на ВМРО в Гоце Делчев Снежана Стоева, която поиска чрез медията ни да поздрави прекрасната участничка и нейното семейство.

18 годишната чаровница бе номинацията на женското дружество на ВМРО Гоце Делчев, съобщи още г-жа Снежана Стоева.

Изненадващото е, че Катерина Костадинова Крачолова е родственица на известния патриот, революционер и поет Пейо Яворов, който е и първият кмет на град Гоце Делчев.

„За мен България не е просто територия с население. България е ДНК, наследство, дух, кръв, манталитет, здраве, щастие. Аз съм горда и щастлива. Аз съм българка!“ споделя 18 годишната Катерина Крачолова.

Така в снощното 15-то издание на конкурса, което  заради епидемичната обстановка се проведе онлайн на върха на класацията бе номинирана от престижното жури Калина Георгиева от Плевен която получи титлата „Мис Македонско девойче“ за 2020 г. Конкурсът се организира от Националната женска организация за 15-а поредна година. Целта е да покаже естествената красота на българката. Конкурсът премина при стриктно спазване на оповестените от НЖО правила за провеждането му онлайн. Събитието се провежда под патронажа на д-р Султанка Петрова – председател на НЖО на ВМРО и заместник-министър в МТСП. Тя бе и председател на журито, което оценяваше участничките.

Членове на журито бяха: Юлиан Ангелов – депутат от Обединени патриоти и организационен секретар на ВМРО, Асен Павлов – ръководител на ансамбъл „Чинари“, Ваня Деневска – заместник-председател на НЖО, Албена Балчева – организатор на НЖО. Журито оцени представянето на младите българки. Всяка участничка в конкурса предварително бе подготвила свое представяне: видеоклип и по 1 снимка със спортно елегантно облекло, народна носия и официален тоалет.

Continue Reading

Култура

Днес отбелязваме Антоновден

Published

on

Подражаващ в нрава на ревнителя Илия
и последвал правите пътеки на Кръстителя, отче Антоние,
си бил жител на пустинята и си утвърдил вселената с твоите молитви.
Затова моли Христа Бога да се спасят нашите души.

Свети Антоний – щедрият лечител и монах

Православната църква почита паметта на свети преп. Антоний Велики - покровител на лечителите и родоначалник на монашеството. Свети Антоний е роден през 251 година в Среден Египет, в семейство на заможни и благочестиви родители. Останал сирак на 20-годишна възраст, той раздал наследството си на бедните и се оттеглил от света. Прекарал живота си в пещера, като се хранел рядко - само с хляб и вода. След дългогодишна духовна борба постигнал святост и бил удостоен от Бога с дарбата да лекува, да изцелява болни чрез молитва, чрез наставления и целебни билки. Преподобният Антоний Велики живял до 105-годишна възраст, запазвайки телесното си здраве и сила. Благодарение на него много езичници приели християнството. Починал на 17 януари 356 г. Година преди смъртта си взел участие в борбата на Църквата против арианската ерес: победил еретиците на открит диспут, проведен в град Александрия. Успехът му е наречен „тържество на християнството“.

На Антоновден не се работи, за да се предпазим от болести, повелява народната традиция. Жените раздават питки с мед за здраве. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и “синята пъпка”.

На днешния празник във всички православни храмове ще бъдат отслужени тържествени литургии. В народните представи живеят двама братя близнаци, ковачите Андон и Атанас, които първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден са един след друг и се честват като празници на ковачи, железари, ножари, налбанти.

За своя имен ден днес черпят всички с няко от тези имена: Антоанета, Антония, Антон, Антонио, Антоана, Антоанела, Антоан, Антонина, Андон, Андония, Андуин, Доника, Дончо, Донка, Донна, Донислав, Тончо, Тоника, Тонка, Тонко, Тоня, Тони, Томас.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ

tempobet

Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al