Без категория

Петима имами от Пиринско с глоби от 2000 лева за радикален ислям

main_b

Петима имами от Пиринско – на село Плетена – Ахмед Абдурахманов, на село Кочан – Изет Джалев, Мохамед Камбер на с. Лъжница, Али Хайреденин на с. Аврамово и Ибрахим Ходжа – също имам в якорудското село Аврамово, както и Юсуф и Найме Горелски от село Горно Краище са с наложени глоби от 2000 лева по делото на Пазарджишкия окръжен съд. Днес съда призна за виновни и 13-те имами в проповядване на радикален ислям.

По същото дело съдът е постановил една ефективна присъда – една година затвор при първоначален строг режим на Ахмед Муса Ахмед – имам на Пазарджик. Към 12-те месеца на пазарджиклията се приобщава и предишна условна присъда от три години, като в крайнасметка Ахмед Муса Ахмед ще лежи в затвора четири години при първоначално строг режим.

Освен с лишаване от свобода, той е наказан и с глоба от 5000 лв. По делото срещу 13-те имами има две условни присъди – за имама на град Сърница Саид Мутлу и за Абдула Салих от Пазарджик. Двамата са признати са признати за виновни за проповядване и разпространение на антидемократични идеологии.

На останалите десетима подсъдими са наложени глоби от по 2000 лв. Причината за по-меката присъда е, че те са обвинени само в членуване в нерегистрирана религиозна организация.

Делото срещу 13-те имами започна през септември 2012 г., след като през 2010 г. ДАНС проведе зрелищна акция с обиски и арести в джамиите и домовете на имамите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене