Туристи отдъхват в глинени еко къщи „Под скалите“ в Илинденци

Уникалното еко селище „Под скалите“ привлича все повече наши и чужди туристи. Ваканционният комплекс се намира в прочутото с лозята и виното си село Иинденци, община Струмяни.

Той отвори врати преди няколко месеца и е на път да се превърне в любимо място за почивка. „Първите ни посетители бяха шведи, които останаха очаровани. Разбира се, че не пропуснахме да ги почерпим с вино, което е направено от майсторите в селото”, каза столичанинът Илия Кутлев, който е родом от Илинденци.

Еко селището предлага на своите гости 6 различни по форма къщи – кръгла, елипса, правоъгълна, тип „Охлюв”, тип „Осмица” и винарна. Постройките са с площ от 50 до 100 квадратни метра. Инвестицията е финансирана с проект по Програмата за развитие на селските райони.

„Всичко е изработено от еко материали – камък от района, глина, слама. Покривите са с тикли – камък за облицовка. Еко селището се намира под огромни скали и панорамата от него към селото и към планината е прекрасна”, казва Илия Кутлев, който има амбицията да помогне за развитието на туризма в региона, да осигури повече гости в Илинденци и да рекламира виното, което се произвежда тук.

В шестте къщи има 30 места. В тях гостите дегустират напитката на боговете. „Закупихме и съседен терен, който е около 2 декара. Ще построим още една къща. Ще направим и външен басейн, за да има повече атракции за туристите“, издава бъдещите си планове бизнесменът.

ИЛИНДЕНПРЕС

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене