Нови правила за охрана на мачовете искат фенове на ОФК „Пирин“

Спешна среща за въвеждане на мерки за предотвратяване на инцидентите на стадион „Христо Ботев” проведоха фенове на ОФК „Пирин” и ОД на МВР-Благоевград.

Поводът за нея е арестът на общинския съветник Кирил Ваклинов и ескалиране напрежението на мача миналата неделя между „орлетата” и „Ботев”-Пловдив. Местният парламентарист престоя зад решетките близо едно денонощие, след като от полицията обявиха, че е ударил униформен служител. той обаче отрече категорично да е извършил подобно нещо. Напротив лидерът на гражданско сдружение ЕКИП смята, че срещу него е демонстрирана сила от страна на полицаите.

Пред ръководството на ОД МВР феновете настояха за въвеждане на нови правила за охрана на мачовете. Те искат да се определят един или двама полицаи, които да водят комуникацията с привържениците на „Пирин” не само по време, но преди и след двубоите. Това искане агитката има от 5-6 години, но нищо до момента не е сторено от униформените. Със съдйствието на ръководството на ОФК „Пирин” ще се назначат 5-6 стюарди, които да отговарят за реда в агитката по време на мачовете.

„Целта е да не се налага полицаи да влизат сред феновете и да създават напрежение с присъствието си. Ще се постави и някаква линия, която няма да преминават нито феновете, нито полицията. Навсякъде по света на футболните мачове не може да се види полицай. Тук е точно обратното. На мача с „Левски” имаше сериозни сблъсъци с гостуващата агитка, след него полицаите започнаха да действат с прекомерна сила”, заяви Кирил Ваклинов. Според футболната агитка полицията в Благоевград не знае как да се справя с масови безредици и как да комуникира с голямо множество хора, служителите не са обучени и това е причината за зачестилите инциденти на благоевградския стадион.

Освен това много от запалянковците смятат, че на мачовете униформените служители демонстрират прекомерна сила и това предизвиква обратна реакция от страна на публиката. Според тях, ако на мачовете няма полиция, няма да има и инциденти.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене