Бойко Борисов: България ще приеме подкрепа за опазване на границата

Кризата с мигрантите е проблем не само на Европейския съюз и на неговите държави-членки, макар че в Европа той се усеща най-силно, и универсалното решение не може да бъде взето от Брюксел.  Брюксел обаче може да съдейства за сближаване на позициите и за консолидиране на усилията на страните в Европа за намиране на изход, който да отговаря на очакванията на европейците.

Това обсъдиха на среща и работна вечеря вчера министър-председателите на България, Унгария и Сърбия Бойко Борисов, Виктор Орбан и Александър Вучич. Орбан и Вучич  са на посещение в страната ни за обмяна на мнения преди срещата на държавните и правителствените ръководители на държавите от ЕС в Братислава, на която темата за изход от мигрантската криза ще бъде сред основните в дискусиите. Утре унгарският премиер ще има възможност да се запознае лично с мерките по охрана на българските сухопътна и морска граници, които са и външни граници за ЕС.

Премиерът Борисов подчерта, че без съвместните усилия на всички държави в ЕС няма да се намери общо и устойчиво решение на проблема. Той акцентира необходимостта от това ЕС да действа като едно цяло и призова за търсене на общо европейско решение за справяне с мигрантския поток. Българският министър-председател посочи, че страната ни ще приеме подкрепа за опазване на границата, но подчерта и ролята на споразумението между ЕС и Турция за ограничаване на мигрантския поток към Европа.

Борисов запозна двамата премиери  с предприетите от страната ни действия за гарантиране на сигурността и спокойствието по границите. 

„България носи голямата  отговорност като външна граница на ЕС с Турция. Изправени сме пред историческо предизвикателство за сигурността на Европа и трябва да търсим единна позиция за една нова миграционна политика с дългосрочна перспектива, както и адекватни мерки за собствената ни защита. Ние издигаме защитни съоръжения, за да имаме въобще някакъв шанс да опазваме европейската граница, за която сме отговорни ”, посочи Борисов.

 Премиерът отбеляза също добрите резултати от двустранното сътрудничество за спиране на нелегалните мигранти. Той даде пример с активните отношения между българските и турските власти за ограничаване на мигрантския натиск върху страната ни, както и взаимопомощта и съвместните действия, които българските органи на реда провеждат с колегите си от Сърбия, Република Македония и Гърция.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене