Огненият ад на Тасос започва да се овладява

Четирима пожарникари са ранени

Изгорени къщи, изпепелени култури и големи площи от борова гора

Битката с пламъците на остров Тасос тече за трети пореден ден по земя и въздух и огнеборците полагат свръхчовешки усилия да овладеят огнените фронтове. От сутринта в събота са изгорени досега хиляди акра горски масиви както и поне 10 къщи, съобщава „Български новини“. Вчера се появи и дъжд, но за съжаление падна нощта, която стопира работата по гасенето до голяма степен.
Въпреки това, нощта не е единственият проблем, с който трябваше да се справят пилотите на самолети и хеликоптери. Гъстият дим от огъня, заедно със силните ветрове затрудниха цяла неделя тяхната работа.
Стотици пожарникари и доброволци – на различните фронтове работят повече от 250 пожарникари със 73 механизирани единици, както и във въздуха 9 самолета и 6 хеликоптера. Според заместник министърът за гражданска защита, почти всички налични сили на страната са мобилизирани в гасенето на Тасос.
Кметът на острова, Костас Хаджиемануил обаче подчерта в неделя вечерта, че ситуацията в огнените фронтове сега се контролира, като се отбелязва, че на някои от тях има значителен успех в ограничаването им, но е рисковано да се правят оценки, когато има пожари с такъв размер и духащите в региона са силни ветрове.
По-рано вчера, пламъците заплашиха село Рахони. Пожарът е достигнал на около един километър от първите къщи на селото и жителите, заедно с огнеборците и доброволци полагат нечовешки усилия да спрат стихията.
Според свидетелства на населението, 10 къщи са били изгорени в село Микро Казавити и 3 в Мегало Казавити.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене