„Орлетата“ хапнаха „канарчета“ за вечеря в Благоевград

Пирин Благоевград постигна втората си победа за сезона и прекъсна негативната си серия в Първа професионална лига на родния футбол. След три мача без успех „орлетата“ надиграха гостуващия Ботев Пловдив с 2:1 в мач от 6-ия кръг, който приключи преди минути. В герой за благоевградчани се превърна капитанът Александър Башлиев, който подсигури трите точки с попадение в края.
Домакините се хвърлиха да атакуват още от първите минути и в 6-ата вече водеха в резултата. Румен Сандев отне топката от Фелипе Бризола в центъра и тръгна на рейд през защитата на гостите. Последва хубав извеждащ паст към Станислав Костов, който се включи отдясно. Нападателят си проби път в наказателното поле и от аутлинията направи опит за остро центриране. Вратарят Георги Георгиев отби подаването, а кълбото се върна у Сандев, който хладнокръвно пусна вляво за Дани Младенов. Опитният нападател без проблем порази опразнената врата за 1:0.
Натискът на благоевградчани не отслабна и в 10-ата минута Димитър Благов бе близо до гола. Фланговият футболист получи пространство пред наказателното поле и потърси долния десен ъгъл с диагонален шут. Стражът на пловдивчани се прояви добре и изби встрани от вратата си.
В 24-ата минута Пирин хвана противника си на опасна контраатака отляво, за чието начало вина носеше Цветомир Панов. Станислав Костов проби през оголената от Панов зона и намери Тасев пред наказателното поле. Националът не се посвени да шутира, а изстрелът му прелетя на около метър покрай десния стълб.
И тъкмо когато не се виждаше как Ботев ще намери път да се завърне в мача, „канарчетата“ получиха неочакван подарък от вратаря на Пирин Георги Аргилашки. В 29-ата минута играещият като преотстъпен от Лудогорец страж абсолютно ненужно излезе да пресреща откъсналия се Крум Стоянов. Крилото на Ботев стигна първи до кълбото и го чукна над шпагата на Аргилашки, който препъна опонента си в пеналта. Това означаваше жълт картон и дузпа за гостите. От бялата точка Тодор Неделев беше безкомпромисен с изстрел по тревата, влетял точно до левия стълб – 1:1.
Веднага Пирин се хвърли в нови яростни атаки и в 34-ата Дани Младенов тества рефлексите на Георгиев с хубав изстрел от 22-23 метра. Стражът на Ботев се справи отново, а в самото продължение на първото полувреме се отличи с нова ключова намеса. Тогава Тони Тасев изпрати истинска бомба към горния му десен ъгъл, а Георгиев докосна топката дотолкова, че тя да промени траекторията си и да срещне дясната сглобка на гредите.
Второто полувреме имаше далеч по-кротко начало. Пирин продължи да бъде отборът, който повече държеше топката, ала атаките на домакините не бяха със същия интензитет. Ботев също имаше своя принос за това, тъй като започна да затваря по-добре празните пространства в собствената си половина.
Определено и двата тима започнаха да се стремят повече да излъжат съперника и да чакат за грешка, вместо да я предизвикат. Ботев получи такъв шанс в 68-ата минута, когато домакините не се справиха добре с центриране на Тодор Неделев от корнер. След кратък карамбол между Серкан Юсеин и Стенио топката бе извадена за Бризола, който отправи тежък шут в тялото на футболист в зелен екип. Така топката стигна до Радослав Терзиев, който вече от 7-8 метра също опита да обстрелва, ала и неговият шут бе блокиран.
Пирин обаче грабна своя шанс само три минути по-късно. Домакините изпълниха заучено фаул към дебютиращия Ндуе Муйеци. От точката на дузпата албанецът с глава отклони за Алешандре Ханс, който пред вратарското поле прати топката към Дани Младенов. Последният бе затворен от Кикарин, но все пак отправи шут, който щеше да се изтърколи в мрежата. Стенио успя да спре топката пред голлинията, ала само за да притича капитанът Александър Башлиев, който почти скъса мрежата с добавката – 2:1.
Десетина минути преди края Пирин имаше идеална възможност да приключи всичко. Муйеци поде контраатака отдясно, която премина и през Дани Младенов, той намери Костов в дъгата пред пеналта. Нападателят можеше да комбинира с напълно свободния отляво Тасев, но не го видя и шутира в тялото на защитник. Едва секунда по-късно той съзря недоволния си съотборник и се хвана за главата.
Пропускът обаче не се оказа фатален и до края гостите по никакъв начин не застрашиха вратата на Аргилашки. Така благоевградчани застигнаха по точки днешния си съперник, като и Пирин, и Ботев имат по 7 в актива си. Заради по-добрата си голова разлика „орлетата“ са 8-и в подреждането, а Ботев е на позиция зад тях.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене