Започнаха номинациите за „Живи човешки съкровища – България“ – 2014

Живи човешкисъкровища

Във връзка със защитата на нематериалното културно наследство Министерството на културата поддържа Националната система „Живи човешки съкровища – България“, с която се цели съхраняване на знанията и уменията за културно изразяване, които имат важно културно, историческо и художествено значение за България и тяхното представяне на следващите поколения.

Попълването на Националната система „Живи човешки съкровища – България“ се извършва на две години, като право на номинации имат народните читалища, като най-стари културни институции, както и регионалните музей.

Процедурата за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България“ се извършва на регионално и национално равнище.

За тази цел са необходими съвместните усилия на Областната администрация, общините на територията на Благоевградска област, Регионален исторически музей – Благоевград, Регионален експертно-консултантски и информационен център „Читалища“ – Благоевград и читалищата, които ще кандидатстват  за реализиране на дейностите по номинирането и оценяването на кандидатурите за 2014 г.

По регламент кандидатурите на регионално ниво се събират в областните администрации до 20 април 2014 година, определя се комисия, която най.-късно до 31 май 2014 г. трябва да изпрати кандидатурите в Министерство на културата.

Церемонията по обявяването на регионалните и националните живи човешки съкровища ще се състои в Министерство на културата на 24 юни 2014 г.

Номинираните за Националната система „Живи човешки съкровища – България“ от Област Благоевград за 2010 г.  и 2012 г. бяха: „Песента – минало, настояще и бъдеще”, НЧ „Св. Св. Кирил и Методий”, с. Сатовча, общ. Сатовча  – Група на „Високо пеене” и  „Добърски баби – пазители на традиционния обред Водици“  – с. Добърско, Народно читалище „Просвета – 1927”, с.Добърско, община Разлог, област Благоевград – група „Добърски баби”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене