Сензация! Mъж поразен от чумна бактерия в Югозапада!

Потвърдена е диагнозата йерсиниоза, от която е заболял жител на Радомир. Заболяването е чревен вирус, в региона се засича за първи път от години насам.

Това е изключително рядко заболяване от семейството на чумната бактерия. Причинители на заболяването са чревни бактерии, но това не я прави малко опасна. Това е болест, която се среща в икономически развитите страни, в които съществува развита мрежа за централизирано снабдяване с хранителни продукти. Тя се свързва с употребата на различни плодови и зеленчукови салати, особено от зеле и моркови.

Другото име на това заболяване е „болестта на хладилника”, защото влажният и хладен въздух, както и температурите от порядъка на 4-8 градуса са прекрасно условие за размножаване на йерсинията. Затова специалистите съветват да се избягва съхраняване в хладилника на неизмити или зле почистени зеленчуци, защото микроорганизмите могат да се прехвърлят и върху останалите продукти там – сирене, мляко и др.

Но пък йерсиниите не понасят топлината. Нагряването до 60 градуса дори и само за минути е пагубно за тях.

 Заболяването започва остро – втрисане, главоболие, слабост, болки в мускулите и ставите, безсъние, болки в гърлото, липса на апетит. Температурата понякога достига до 38-40°С. Заедно с тези симптоми се проявяват и симптомите на стомашно-чревните заболявания – болки в корема, тежест в дясното подребрие, пожълтяване на кожата, ако инфекцията е достигнала до черния дроб и жлъчните пътища. Освен това може да се проявят и алергични реакции.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене