Родители влизат в училище като преподаватели на децата си

От тази учебна година родителите ще могат да влизат в час и да преподават на доброволни начала на своите деца знания и умения, в които самите те са най-силни. Те ще могат да изнасят уроци по различни дисциплини и умения – по готварство, управление на фирма, здравословен начин на живот, могат да ги занимават с различни видове спорт, с математика и с всичко, от което учениците имат образователни потребности и интереси или изпитват затруднения, пише „Сега“.

Това ще стане възможно със старта на оперативна програма „Твоят час“, като очакванията са тя да обхване около 320 хил. ученици от I до XII клас от всички близо 2500 държавни и общински училища. Всяко от училищата ще трябва да разработи своя училищна програма „Твоят час“ според специфичните потребности на своите ученици – от преодоляване на обучителните им затруднения до развитие на творческите им способности. Така програмата ще помага както на повтарачите и изоставащите, така и на надарените, на тези, които изпреварват връстниците си.

Първата фаза на проекта, който е с продължителност две години и половина, е на обща стойност 140 млн. лв. Годишно за изпълнение на училищните програми на училищата ще бъдат предоставени 58 млн. лв., от които близо 46 млн. ще отиват за възнаграждения, най-вече на учителите. Проектът е съфинансиран от ОП „Наука и образование“. По него ще бъдат подсигурени годишно над 3.2 млн. учебни часа работа от педагогически специалисти. Една от целите на проекта е училищата да заработят заедно и да кооперират дейностите си. Различните школи, спортните треньори, хореографи, читалища и други организации за образователни услуги също ще могат да влизат в училищата. За целта те ще трябва да се регистрират в специално създадена електронна платформа, която ще бъде отворена от 7 септември до 7 октомври.

„Проектът се роди край анализа ни с отпадналите ученици и тези, които са в риск от отпадане от образователната система, и затрудненията, които изпитват с учебния материал. Всички разговори, които проведохме с родители, учители и неправителствени организации показваха, че децата попадат по формален ред в системата, където преподаването се редува с изпитването, а личните им интереси остават вън от учебния материал. Тогава си казахме, че те трябва да се събират по интереси, не по класове и випуски, по възрасти, и трябва да правят това, което им е интересно. Преподаваните знания ще се съобразяват с потенциала за развитие на децата“, разясни Наталия Михалчева, началник отдел „Училищна мрежа“ към МОН.

С този проект ще бъде тестван за пръв път у нас в системата на образованието механизъм за диференцирано финансиране на училищата в зависимост от концентрацията на деца от уязвими групи и ученици застрашени от отпадане. Училищата, чиито учениците имат най-голяма нужда от наваксване на знания, ще получават най-много средства, поради това че децата с обучителни затруднения трябва да са малко на брой в група, а преподаването изисква специфични педагогически умения. Подобни механизми има в системите на финансиране в други страни, а там се отчитат не само по-добра мотивация за учене от страна на учениците, но и за преподаване от учителите. Сега у нас бюджетът подкрепя с по-голяма сума само преподавателите и специализираните училища, които работят с такива деца, но не и учениците в редовите училища.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене