Учат деца как да пазят природата на Рила

Снимки: ДНП „Рила“

Експерти по образователни програми и биоразнообразие от Дирекция „Национален парк Рила“ се включиха в екологично обучение на деца за биоразнообразието и забележителностите на най-големия национален парк в България.

Ученици на различна възраст от София, Кюстендил и Благоевград се обучаваха в „Хайде, да творим заедно” – инициатива на Националния дворец на децата в почивна база „Шумнатица” в Курортен комплекс „Боровец”.

Експертите разказаха за „Дивите животни в Национален парк Рила”, споделиха практики по наблюдение и опазване на значими видове в защитената територия.

Участниците в инициативата се запознаха и с характерни забележителности и обекти на неживата природа в НП „Рила”, режимите и правилата за поведение в защитената територия. Те бяха представени под формата на презентации, филм и интерактивна игра „Фауна, флора и знаци”.

В района на местността „Шумнатица“ експертите от Националния парк представиха и различните дървесни видове характерни за Рила. Съчетаването на интерактивното представяне на природата и живия контакт с нея, пленява децата и те стават по-възприемчиви и активни за нейното опазване при посещения в защитените територии.

Дирекция „Национален парк Рила“ планира подобни инициативи да станат традиция и да продължат в бъдеще.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене