Седмият Оперен фестивал в Банско идва с изненади за почитателите си

Седмият поред фестивал Банско Опера Фест е подготвил за своята публика приятна изненада. За първи път тази година в неговата програма е включен мюзикъл. А мюзикълът е не кой да е, а „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха”, създаден от най-гениалния автор в жанра за 20 век – Андрю Лойд Уебър. Държавна опера Варна ще гостува със сценичната версия, режисирана от проф. Светозар Донев с участието на Богомил Спиров, Ина Петрова и Пламен Георгиев. Както в библейската притча, така и в мюзикъла, Йосиф е олицетворение на добротата и чистотата. Точно заради тези си добродетели, той става жертва на завистта и алчността. Братята му го продават в робство, но той им прощава. Със своята фина музика и послания, мюзикълът въздейства с положителната енергия, която излъчва и с вдъхновението, което целият екип влага в спектакъла.

Музикалният форум ще бъде открит тази вечер с друго вечно класическо изкуство – балетната постановка в две части „Ромео и Жулиета” и „Откровения”. Солисти на Държавна опера Русе ще представят 20 минутна фантастична увертюра по музика на Чайковски и хореография на примабалерината Силвия Томова. „Откровения” е колаж от музика на Бах, Кремер, Имма Сумак, Жан Брел и латино. Страстта и огъня, тъгата и болката, любовта и неизказаното са емоционалните състояния, изразени чрез посланието на танца в четири миниатюри.

В съботната вечер Държавна Опера Русе ще представи операта в едно действие „Селска чест“ от Пиетро Маскани. Със своята опера композиторът уцелва пулса на времето и придава на италианския оперен живот ново измерение. „Селска чест“ е една красива трагедия за семейната чест, любовта и отмъщението, а великолепната музика на Маскани ражда ново течение в оперното изкуство, известно като веризъм.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене