Алпинистът Б. Петров, който пострада в Кресненското дефиле, излезе от кома

Боян Петров е изваден от медикаментозната кома. В съзнание е и диша самостоятелно. В 15 часа във Военно-медицинска академия ще бъде дадена пресконференция за състоянието на известният алпинист, научи 24 часа. Петров има политравма, като водещи са гръдната и черепно-мозъчната травма.

Инцидентът се случи във вторник. Екологът Андрей Ковачев и Петров броели прегазените животни на ГП-Е79, където трябва да мине и ЛОТ 3. 2 на АМ „Струма”. Целта на двамата била да докажат, че единственият вариант за строеж на автомагистралата през защитените територии, е строителството на тунел, както настоява и ЕК.

Катастрофата е станала в 11. 20 ч. в района на Османска чешма на входа на дефилето, на 50 м след свлачището, което се укрепва с мрежи и в момента по него не се работи. Единият е изхвърлен зад 40-сантиметрова подпорна стена. Двамата бяха докарани в спешния център на благоевградската болница в тежко състояние, но без опасност за живота.

Андрей Ковачев е с мозъчен оток, а Боян Петров с фрактури на ребрата и черепа. Малко по-късно и двамата бяха преместени в София с реанимобил, изпратен по личното настояване на премиера Бойко Борисов.

М. Иванов

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене