Бизнес новина на седмицата: Т – Маркет идва в Гоце Делчев!

„Максима България“, която оперира на българския пазар чрез търговската марка „Т-Маркет“, обяви официално намеренията си да открие 13 нови магазина в страната. Това стана ясно по време на представяне на бъдещите планове на компанията в петък. Първоначалните планове бяха за 12, всичките бивши обекти на „Рила проект“, които държаха в България търговската верига „Пени маркет“, но от компанията са добавили и още един магазин в Елин Пелин. Споразумението с „Рила проект“ беше сключено през април. С новите обекти броят на магазините на „Максима България“ в страната ще достигне 61, с което ще станат трети по този показател на пазара. Първата позиция се заема от „Билла България“ с над 100 обекта, а втори са „Лидл България“ с над 80.
РАЗРАСТВАНЕТО
В момента в България има 48 магазини под марката „Т-Маркет“, които според изпълнителния директор на „Максима България“ Едвинас Волкас са по средата между това да са верига супермаркети и дискаунтър. От всички обекти 32 се намират в столицата. Те разполагат с над хиляда служители, които след отварянето на новите обекти трябва да достигнат около 1250. Общите търговски площи на веригата в момента са около 44 хил. кв м, като след отварянето на новите обекти ще достигнат близо 57 хил. кв.м.
Нови магазини на веригата ще има в Берковица, Бяла Слатина, Павликени, Попово, Ловеч, Козлодуй, Омуртаг, Разлог, Гоце Делчев, Раднево, Радомир и Елин Пелин, както и 33-и магазин в София. В нито един от градовете извън столицата досега не е имало магазин на „Максима България“. Откриването на обектите ще се състои от средата на септември до средата на октомври.
Волкас съобщи още, че „Максима България“ е имала разговори с общините, където се отварят магазините, за съвместна работа с местни доставчици и производители. Те ще могат да представят продуктите си в близките магазини, а ако проектът се окаже успешен, компанията ще помогне за разпространението им в националната мрежа. По данни от фирмата 70% от продуктите във веригата са от български доставчици, а над 50% са от български производители.
С новите обекти „Т-Маркет“ ще изпревари „Кауфланд България“. Германската верига разполага с 55 активни обекта в страната, но продължава да е първа по оборот на пазара.
ПОВЕЧЕ МАГАЗИНИ, ПОВЕЧЕ ОБОРОТ, НО СЪЩАТА ПОЗИЦИЯ
Оборотът на „Максима България“ за 2015 г. е 154 млн. лв., увеличение с над 10% спрямо предната година (виж таблицата). Компанията продължава да работи на загуба, но тя прогресивно намалява. Към момента резултатите за първото полугодие сочат очаквано увеличение на приходите с 13.3%. Това отрежда на „Максима България“ шесто място сред ритейлърите след „Кауфланд“, „Лидл“, „Билла“, „Фантастико“ и „Пикадили“. На въпрос от „Капитал Daily“ Едвинас Волкас каза, че не очаква разрастването на броя магазини на „Максима България“ да доведе до разместване в позициите. За 2016 г. от компанията са планирали общи инвестиции на стойност от 23.6 млн. лв., от които 15.2 млн. ще отидат за откриването на новите магазини. През изминалата година, когато компанията чества десетгодишен юбилей от стъпването си на българския пазар, инвестициите бяха близо 5 млн. лв. Тогава бяха открити четири магазина.
„Максима България“ е част от литовската компания Maxima Grupe, която включва компании, опериращи в пет страни – Литва, Латвия, Естония, България и Полша. Групата притежава общо 532 магазина от веригите Maxima X, Maxima XX, Maxima XXX, Aldik и T-Market. Общият оборот на групата на европейския пазар е 2.67 млрд. евро за 2015 г., растеж с 3.6% в сравнение с предходната година. За 2016 г. компанията е планирала инвестиции на обща стойност близо 100 млн. евро. Служителите на Мaxima Grupe са повече от 31 хиляди във всички страни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене