Нови пешеходни пътеки „Погледни“ предупреждават за бдителност дупничани

Нови пешеходни пътеки предупреждават дупничани за бдителност.

Те са съобразени с новия Закон за движение по пътищата, като идеята е да повишат вниманието на пешеходците при пресичането им на обозначени за целта места.

Върху тях между първо и второ ребро е изписано „Погледни“. Начертана е и дебела стрелка, която показва на пешеходците в коя посока да погледнат, за да проверят дали приближава автомобил и едва тогава да стъпят на „зебрата“.

След вчерашното становище на Инспектората на Висшия съдебен съвет стана ясно, че пешеходците нямат абсолютно право да пресичат на пешеходна пътека.

Повод за позицията бе тълкувателното дело на Наказателната колегия на ВКС за престъпления по пътищата, а въпросите бяха повдигнати от председателя на ВКС и главния прокурор след скандалното дело за смъртта на Лора Казанлиева от Варна, убита от моторист именно на пешеходна пътека.

Изводът е, че като най-уязвим участник в движението, пешеходецът също трябва да проявява отговорност и да бъде по-внимателен при пресичане.

За начало в Дупница ще бъдат изградени няколко от новите пешеходни пътеки „Погледни“ на възлови места в града. От средата на миналата седмица започна и полагането на улична маркировка по главните артерии.

Ще бъде възстановена маркировката по улиците „Св. Иван Рилски“, „Патриарх Евтимий“, „Орлинска“ и районите около училищата и детските градини.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене