Браво, Ели! Бронз за България от женската борба!

Дългото чакане на българския спорт на Олимпийските игри приключи. Елица Янкова донесе първия медал за България в Рио де Жанейро в женската борба. Тя завоюва бронза в невероятна битка с аржентинката Патрисия Алехандра Бермудес.

В схватката 21-годишното ни момиче от Варна надделя със 7:6 и сложи гордо на гърдите си първото отличие за родината от тези Олимпийски игри. Ели Янкова спечели четири мача и загуби само един, но накрая радостта беше за нея.

Този мач беше наистина луд. Първата точка в него дойде две минути след началото му, след като аржентинката имаше присъдени 30 секунди за пасивност, но не успя да атакува в тях и изостана с 0:1. И в минутите след това стана невероятна схватка.

Само 15 секунди преди края на първата част Янкова хвана съперничката си за крака и направи успешна атака за 3:0. Тя не се спря и продължи да атакува, с което направи още две точки и се виждаше победителка само секунди преди края на частта. Но това за малко да ѝ изиграе лоша шега.

В атаката преди гонга за край на този дял аржентинката преобърна нашето момиче и го затисна, като можепе да я тушира, но сирената я спаси. Така при 5:2 в полза на Янкова всичко трябваше да се реши във втората половина.

Само 40 секунди след подновяването на схватката нашето момиче направи още една успешна атака и поведе със 7:2. Но само 4:10 минути след началото на мача аржентинката прехвърли нашето момиче и намали изоставането си на 6:7.

Последваха две изключително дълги минути, в които Янкова се защитаваше много добре. В последните секунди на битката аржентинката се хвърли „ва банк“ и в самия финал беше близо до точката, която щеше да ѝ донесе бронз. Но Ели се защити добре и се измъкна, за да се поздрави с бронзовото отличие.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене