Вдовицата на убития банскалия Доневио губи делото за наследствени дялове срещу фирмата на братя Еринини

Вдовицата на убития банскалия Васил Донев-Доневио Ивелина Андонова загуби делото за наследствения дял във фирмата „Вайк-2005” ООД, което заведе в Окръжен съд – Благоевград срещу бизнес ортаците на покойния й мъж – братята Йордан и Иван Еринини-Джипсовете и Константин Обецанов. От името на двете малолетни деца – 10-годишния Васил и 5-годишната Мария, майката искаше да им бъдат изплатени 83 750 лв., колкото е равностойността на 12,5 идеални части от капитала на дружеството, притежаван от Васил Донев до смъртта му.

Адвокатът на ответниците оспори исковата претенция с мотива, че наследствените идеални части на децата са изцяло изплатени. Това е станало по силата на договор за покупко-продажба от 28 декември 2012 г., съгласно който 125 дружествени дяла на Васил Донев са изкупени от Йордан Еринин за 25 260 лв. За прехвърлянето е дадено разрешение от Районен съд – Разлог, като общата продажна цена е била разпределена между четирите деца на Доневио. Валентин и Йорданка от първия брак са получили по 7500 лв., а другите две – Васил и Мария – по 5130 лв., които като малолетни са били представлявани от майката при сделката. Парите са били платени по банков път преди подписване на договора, който е представен като доказателство.

Вещото лице, извършило съдебно-счетоводната експертиза по делото, е изчислило, че дружественият дял на Васил Донев е бил 62 000 лв., като е взел за база междинния счетоводен баланс към 31 юли 2012 г.

Съдия Румяна Бакалова счита, че след като малолетните деца чрез своята майка са прехвърлили чрез продажба наследствените си дялове, претенцията е неоснователна и отхвърля иска от 83 750 лв. Децата, действащи чрез своята майка и законен представител, са осъдени да платят 2500 лв. на „Вайк-2005“ ООД, което всъщност е стойността на адвокатския хонорар, който платили съдружниците на покойния им баща.

Васил Донев бе застрелян до кравефермата си в разложкото с. Баня на 3 юли 2012 г. Килърите убиха и шофьора му Бинко Робов, както и работничката Емине Кьосова, които се возеха заедно с него в джипа му. Ведната след смъртта му се започнаха съдебни делби за наследството.

Преди време най-големият син Валентин осъди брат си и сестра си Васил и Мария да му платят близо 16 000 лв. Освен имоти четирите деца наследиха и кредит от 400 000 лв. на баща им, който бил обезпечен с ипотека. След убийството му големият му син Валентин сам е погасявал месечните вноски към банката. Той осъди на два пъти брат си и сестра си да му платят техния дял от погасяването на заема. Наскоро заведе ново дело за следващите вноски от 15 875 лв.

Пред съда майката на малолетните деца Ивелина обяснила, че няма основание да дава тези пари. Валентин трябвало да си ги приспадне от наема, който получава от механата в Банско, също наследена от баща им Васил.

Според съда обаче твърдението, че Валентин е отдал под наем заведението – в лично качество или като пълномощник на дружеството, е останало недоказано. Съдебно-оценителна експертиза бе установила, че пазарната стойност само на част от имотите, които малолетните деца наследили в Банско и с. Баня, е 615 233 лв. Тогава малолетните деца бяха осъдени да платят на своя по-голям брат общо 15 875 лева, както и още 2000 лв. разноски по делото.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене