Димитър Пиргов – добрата изненада в синята защита

През лятото Левски започна пасивно на трансферния пазар, въпреки че бе дал силна заявка – още преди да изтече миналият сезон, клубът си осигури услуги­те на перуанското крило Хеан Деса. Вторият трансфер бе… Димитър Пиргов. Защитникът пристигна на „Герена“, след ка­то спортният директор Ге­орги Иванов подаде остав­ка и напусна.

Името на родения в Гоце Делчев бранител бе сред набелязаните за пос­та, но бе зачеркнато от Гонзо. Tо бе попаднало в списъка на сини­те по настоя­ване на Асен Букарев и новия треньор Люпко Петрович. Само от един мач двамата се убедиха, че трябва да го вземат в Левски. Това стана още в де­бюта им – Славия победи с 1:0 на „Георги Аспарухов“, а 26-годишният футбо­лист бе като скала в бялата за­щита, въпреки че си партнираше не със Стефан Велков, а с Никита Сергеев, който тогава бе със статут на резерва. Въп­реки проявения интерес от спортно-техническия щаб на сините Пиргов не се котираше добре при Георги Иванов -шефът имаше чуждестранни варианти за тази позиция. Но напускането на Гонзо на практика отк­лючи възможно­стта Пиргов да облече синия екип.

В началото той бе счи­тан от всички за човек, който просто ще запълни бройка­та от иг­рачи на то­зи пост след освобожда­ването на австрие­ца Максимилиан Карнер и бавното възстановяване на младока Деян Иванов. Мнозина го считаха за по-твърда резерва дори от взетия вратар Иван Чворович, който трябваше да се конкурира с любимеца на феновете Боян Йоргачевич. Но запалянковците останаха изнена­дани, когато започнаха контро­лите. Заради проблемите на Александър Александров новопривлеченият Пиргов застана до Сърджан Лукин. След това Лукин се контузи, а Левски взе на пожар Симон Сандберг. Димитър бе титуляр в двата мача с Марибор. С представянето си в тях той показа, че има място в Левски. Въпреки че на реванша Миливое Новакович му взе почти всички високи топки. Очакваше се след тези сре­щи той да отстъпи мяс­то в състава на шведа. Все пак за Сандберг Левс­ки брои 200 хиляди евро. Но Люпко продължи да разчита на Пиргов, кой­то не го подведе. Преди двубоя с Локомотив Пловдив защит­никът преживя лична драма – загуби баща си.

Но настоя да бъде на терена на „Лаута“ заедно с брат си Илко, кой­то застана на вратата на пловдивския тим. След сълзите по време на минутата мълча­ние успя да се събере, а и за мал­ко да предотврати първото попадение на черн0-белите в мрежата на Йоргачевич.

Срещу Лудогорец Пиргов изигра най-силния си двубой за Левски. Срещу шампионите Димитър за пореден път пока­за, че за него не е проблем да направи навременен самопожертвувателен шпагат. Но също така, че може да е много поле­зен при изнасянето на топка­та. Срещу разградчани именно той се нагърбваше с тази зада­ча, въпреки че партньор му е националът Александров. За разлика от колегата си в отб­рана Пиргов демонстрира и по-чисти действия, въпреки че от началото на кампанията вече има два жълти картона на сметката си. Левски опази мрежата си суха срещу шампи­оните, а Димитър бе на високо ниво – обезличи румънския наци- онал Клаудиу Кешерю, а през втората част не позволи на Кафу да си разиграва коня. С ця­лостното си представяне той направи така, че Сандберг яв­но ще се задържи на резервна­та скамейка.

Момчето от Гоце Делчев ус­пя да сграбчи шанса си. Той, как­то в повечето случаи, дойде малко случайно. Но играчът с №3 на гърба си заслужи похва­лите. И се възползва от ниски­те очаквания. Затова и се превърна в приятната изнена­да. И то в зона, която в послед­ните години е най-критикуваната.

Янаки Димитров

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене