Скандал в Топ Преса! Огненият ад в Бараково и Рилци – умишлен?

Наш екип обиколи района между селата Рилци и Бараково, където тези дни се разрази огромен пожар, който стигна до къщите на жителите на Рилци.
От посещението ни на място и снимките, които направихме там се виждат ясно три отделни изгорели петна на разстояние 2-3 километра едно от друго.
От РСПБЗН – Благоевград, коментираха пред наш репортер, че причината е силният вятър, който е пренесъл огъня, но не се ангажираха с причината за пожара, тъй като по тяхна информация огънят е тръгнал от Бараково, което е в района на РС ПБЗН-Рила.
Опитахме да се свържем с Пожарната в Рила, както и с Пресцентъра на община Кюстендил, но никой не отговори.
Справка със запознат със случая показа, че подозренията ни, че пожарите са били три отделни се потвърди. Наш източник твърди, че от видяното става ясно, че изгорелите площи са на разстояние 2-3 км. едно от друго, което е невъзможно, дори при силен вятър. Вятърът може да пренесе искрите на доста по-малки разстояния, като би оставил и следи, такива обаче липсват. Пак по непотвърдена информация, е възможно пожарите да са били умишлено запалени по едно и също време, като мотивите са неясни.
Резултатът е 1000-1500 дка. изгорели мери, пасища и обработваема земя, добрата новина е, че житата вече са били ожънати и реколтата на земеделците не е била засегната от пожарите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене