Жителите на махала „Илико“ възстановиха стара чешма в местността „Топаловото“ край Разлог

След повече от десет години прекъсване жителите на квартал Гоце Делчев в Разлог възстановиха една стара позабравена традиция – „Празникът на махала Илико“.

Стотици хора се събраха днес в местността „Топаловото“ край Разлог, където преди години са празнували, по традиция през втората седмица от месец август. Празникът стартира с тържествен водосвет на възстановената от жителите на квартала и с помощта на спонсори стара чешма, която е била почти напълно разрушена от времето.

Водосветът беше извършен от архиерейският наместник на Неврокопската митрополия отец Янко Русков, който напръска със светена вода чешмата и всички присъстващи, и им пожела здраве и сили да продължат традицията.

МЗХ чрез ЮЗДП дари специализирана техника на манастира в Атон снимка 2

Като на истинско откриване съкварталците прерязаха и лентата на новата чешма. Тя беше прерязана от хората, работили по възстановяването й Александър Тумбев, Георги Калоянов, Петър Коцаков както и един от най- възрастните в махалата Атанас Мишков, присъствал и на изграждането на старата, разрушена чешма.

МЗХ чрез ЮЗДП дари специализирана техника на манастира в Атон снимка 1

Най-голямата изненада за всички от квартал Гоце Делчев беше новата песен, написана специално за махалата им, чието представяне беше именно на вчерашното първо събиране. Тя беше изпълнена от народния певец Янко Неделчев и местната фолклорна група „Перун“, които се погрижиха и за доброто настроение на празнуващите.

Със свои танцови изпълнения в тържествената програма се включиха и танцьорите от най- младия танцов състав в Разлог „Пирински наниз“.

Жителите на махала Илико опънаха дълги трапези и извиха кръшни хора на поляната около чешмата. Веселието продължи през целия ден, хората вдигаха наздравици и се зарекоха да превърнат празника отново в традиция.

Жителите на махала "Илико" възстановиха стара чешма в местността „Топаловото“ край Разлог снимка 1Жителите на махала "Илико" възстановиха стара чешма в местността „Топаловото“ край Разлог снимка 2

pirinsko.com

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене