Без категория

Националния печат

печат

“Капитал Daily”

Стойнев заговори за национализация на ЕРП

Поредният ден на държавни атаки срещу електроразпределителните предприятия стигна до нови висоти. Държавата може да придобие трите ЕРП-та, ако се стигне до отнемане на лицензите им, каза в понеделник министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на посещение в Пловдив. През уикенда Стойнев заплаши ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-про“ с прокуратурата, но явно това няма да е достатъчно и вече мисли за национализацията им, както наскоро поискаха от „Атака“.

“Сега”

Безработицата стигна рекордни за последните 10 г. нива

Мерките за борба с безработицата продължават да не дават съществен резултат. Това показват поредни статистически данни, този път от наблюдението на работната сила през 2013 г. Според тях миналата година безработицата достига най-високото си ниво в последните 10 г. Най-сериозно е увеличението на безработицата сред младежите до 29 г., макар че те са основна приоритетна група на управляващите.

БСП обмисля премахване на контролните точки за шофьорите

БСП се връща към спорната идея за отпадане на точковата система за шофьорите по Закона за движение по пътищата, която се посреща с недоверие от институциите. Дългогодишното намерение на бившия транспортен министър, сега соцдепутат, Петър Мутафчиев обаче е на път да стане реален факт. Покрай последните промени в закона Мутафчиев отново лансира тезата си, че точковата система трябва да отпадне, защото не работи добре.

“24 часа”

4 часа изпитват кандидатите за ЦИК, боят за шеф – в четвъртък

Близо 4 часа продължи изслушването на 24 кандидати за членове на ЦИК в правната комисия на парламента. За първи път изборните надзорници минават през подобна процедура, която бе излъчвана на живо по БНТ и БНР. Макар че в края на „изпита“ председателят на комисията Четин Казак възкликна „Всички са отличници“, петима ще трябва да отпаднат.

Убиецът от Лясковец се оплакал на Борис Велчев от полицейски произвол

53-годишният Петко Петков, който в петък уби командос и рани други трима от СОБТ, писал жалба до бившия главен прокурор Борис Велчев за полицейски и прокурорски произвол.

Писмото е приложено в делото за принудителното му довеждане и освидетелстване от Горнооряховския районен съд през 2012 г.

“Стандарт”

В Правец : Университет за кметове

Бъдещи кметове ще търкат банките на нов университет в Правец. Факултет по местно самоуправление и държавна администрация открива Израел в града. Вузът ще е филиал на елитното висше училище в град Ариел на Западния бряг.

Вносните стоки само с българска опаковка

Стоките, които се продават по магазините у нас, но са произведени в чужбина, да бъдат в опаковки на български език. Това е идея, над която вече работят експертите в Министерството на икономиката.

“Труд”

Вальо Бореца моли за оправдателна присъда

Соченият за бос на „Килърите 2“ Валентин Янев-Вальо Бореца поиска да бъде оправдан по обвинение за рекет и закана с убийство. Пред Върховния касационен съд (ВКС) той помоли присъдата му от 5 г. затвор и 5000 лв. глоба да бъде отменена.

“Монитор”

Мешерето скочи срещу Фейсбук

Ромските лидери се обявиха против Фейсбук и заплашиха, че ще забранят на непълнолетните роми да влизат в социалната мрежа, защото тя им влияела пагубно на морала и дори способствала за трафика на деца и жени.

Режат рушвета на чиновника

Държавата ще резне възможностите на чиновниците да искат рушвети. За целта две и повече ведомства няма да правят проверки по един и същи нормативен акт. Това е записано в Стратегията за развитие на държавната администрация 2014 – 2020 г. Документът беше приет наскоро от кабинета „Орешарски”.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене