ЗА ПЪРВИ ПЪТ! Разложка компанияи хотелски комплекс в региона в схемата по източването на КТБ!

Тодор ТОДОРОВ

КООП ИНВЕСТМЪНТ АД – ОС­НОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Учредено през 2012 г. и доскоро свързано с “Хол­динг Кооп Юг”, дружество под контрола на Бисер Ла­зов

ЕИК 202053295

КРЕДИТНА ИСТОРИЯ

Кредити при затварянето на банката:

76 633 669 лв.

Кредити, по­лучени през 2013:

49 195 285 лв.

СВЪРЗАНИ ЛИЦА

“Кооп Груп”, “Холдинг Кооп Юг”, “Булгаф­рост”, “Агро Финанс”, “Юлинор”, “Си Ди Менидж­мънт”, “Имоти Рент” ООД.

ПОДРОБНО

Собстве­ност изця­ло на “Кооп Груп”, което на свой ред бе под контрола на публичния “Холдинг Кооп Юг” АД. Ми­рела Филипо­ва – в СД на “Кооп Инвест­мънт”, и Елка Стойкова – в СД на “Хол­динг Кооп Юг”, са били слу­жители на КТБ по времето на отпускане на кредитите.

На 23.12.2015 г. Председа­телят на СД на холдинга Би­сер Лазов и Георги Славчев Георгиев гласуват продаж­бата на “Кооп Груп” на “Ел Трейдинг”. “Холдинг Кооп Юг” има активи под 4 млн. лева според последния му известен отчет към 31 март. Номиналът на акци­ите, предмет на сделката с “Ел Трейдинг”, е 1 млн. лева (над 25%).

Така от началото на 2016 г. собственик на “Кооп Груп е “Ел трейдинг” ЕООД. Тази новоучредена компания принадлежи на Елена Кал­чева, на 28 г. Тя е в съвета на директорите на “Гранд Мехомия Разлог”, заедно с Георги Славчев Георгиев и “Реал Стил”.

“Гранд Мехомия Разлог” е собственост на “Лекс Про­пъртис” – малък длъжник на КТБ, което е апортирало имоти в Разлог в капитала й.

Към 2012 г. активите на “Кооп Инвестмънт” са били 73 млн. лева, предимно взе­мания, инвестиции в пред­приятия и финансови акти­ви. Дружеството притежава акции в “Булгафрост” – 20.6 млн. лева (75%). В борда на “Булгафрост” преди затва­рянето на КТБ са нейните директори Александър Пан­телеев и Юли Попов.

Самото “Булгафрост” е търговско дружество, което опакова замразени зелен­чуци и също има два непо­гасени кредита с обща глав­ница от 3.3 милиона лева, дължима на КТБ.

По данни от доклада на AlixPartners “предприятие­то има общо активи от 3.8 милиона лева (повечето от които дългосрочни мате­риални активи) и изглежда да е в несъстоятелност по балансов отчет. Годишните приходи на “Булгарфрост” са между 1.5 и 3 млн. лева и е малко вероятно да бъде в състояние да обслужи за­дълженията си към КТБ из­цяло с такова равнище на търговската дейност.”

“Кооп инвестмънт” е при­тежавало и 44,2% от капита­ла на “Агрофинанс АДСИЦ”, оценени на 26.36 млн. лева, но през 2013 г. този дял е продаден.

“Кооп инвестмънт” прите­жава и 25% от “Коопмедия” – дружеството издател на вестник “Земя”, управлява­но от Светлана Шаренкова. Други 25% са собственост на “Холдинг Кооп Юг”.

Експозицията на “КООП Инвестмънт” към КТБ се състои от три договора – инвестиционен кредит от 2012 г. в размер на 30.5 млн. евро, увеличен до 33.3 млн. евро с цел закупуване на ак­ции, инвестиционен кредит от 2013 г. с цел закупуване на линия за замразяване в полза на “Булгафрост”, кре­дит за оборотни средства, чийто размер е увеличен на 13 юни 2014 г. до 27.15 млн. лева.

Според доклада на пар­ламентарната комисия кре­дитополучателят е наредил плащания към “Юлинор” (26.5 млн. лева), “Си Ди Ме­ниджмънт” и др.

Първият кредит от 14 май 2012 г. изглежда е бил в първоначален размер от 30.5 млн. евро, като част е него е погасена, преди су­мата да бъде увеличена с 9 млн. евро до 33.3 млн. евро през 2013 г. В доклада на AlixPartners обяснението на това не е ясно и освен това (стр. 417) се прави неясна връзка с облигациите на “Рубин”, но не става ясно дали средства, отпуснати за “Кооп Инвестмънт” са били трансферирани към “Рубин” или е налице грешка в пуб­ликуваната версия.

Средства от този кредит са използвани за покупката на акции от “Агро Финанс” – 17.5 млн. лв. и пореди­ца по-малки трансфери за свързани дружества.

Вто­рият кредит е бил из­ползван за пога­сяване на оста­тък от кредит на “Аг­римарт” – дъ­щерно друже­ство на “Агрион” (2 млн. лв.), а не за “Булгаф­рост”.

Трети­ят заем (27.1 млн. лв. след анекс) е бил из­ползан за фи­нанси­ране на покуп­ката на акции на “Пе­трол” от “Юли­нор” (23.6 млн. лв.), за транс­фер към “Холдинг Кооп Юг” (12.1 млн. лв.), за погася­ване на остатък по заем на “Сайга Консулт”.

Освен това в решение­то на КОНПИ за незаконно придобито имущество на Цветан Василев и свързани с него лица се посочва и по­лучен превод от “Фина С” в размер на 5 206 937,91 лева, по-голямата част (3 380 770 лв.) от който е насочена към “Кен Трейд”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене