Без категория

Мъж от гърменско село отнесе две глоби на обща стойност от 1 200 лева за добиване на подземни богатства

Две глоби на обща стойност от 1 200 лева отнесе Исмаил Мехмед Мустафа от гърменското село Д., затова че на 04.06.2015 година на територията на ДГС Гърмен, в местността“ Нерезето“, е бил спипан от горски служители да извършва незаконна изкопна дейност с верижен багер. По този начин той отнел хумусен пласт от горска площ от 264 кв.м. с дълбочина 1.50 м., при която си дейност Исмаил Мустафа е добивал подземни богатства – камъни, без да е променено предназначението на горската територия по установения за това ред.

За престъплението извършено от Исмаил Мустафа горската стража и заместник-директорът на горското стопанство са съставили акт, а директорът на горското предприятие в Гърмен е издал наказателно постановление, според което Исмаил Мустафа е наказан с две административни наказания. Глоба в размер на 300 е наложена на Исмаил Мустафа по чл.263 ал.1 от Закона за горите и друга по чл.265, ал.1 от същия закон в размер на 1500 лева, които той обжалва в Районен съд  Гоце Делчев.

На база събраните по делото доказателства, разпитаните множество свидетели и направените очни ставки, Районен съд – Гоце Делчев определи за виновен Исмаил Мустафа, въпреки което измени наказателното постановление срещу него под № 533 от 09.07.2015 година в частта му, с която на жалбоподателя е наложено административно наказание “глоба” в размер на 300 /триста/ лева, която бе намалена на  200 лева. Районен съд – Гоце Делчев намали и другото административно наказание наложено на Исмаил Мустафа – глобата от 1500 лева бе намалена от съда на 1000 лева.

Така в крайна сметка общата сума, с която е санкциониран и ще трябва да заплати Исмаил Мустафа е 1200 лева след решението на съда в Гоце Делчев, което може да се обжалва с касационна жалба пред Административен съд – Благоевград в 14-дневен срок от деня на получаване на съобщението.

В съдебната зала Исмаил Мустафа поддържаше тезата си за невинен, като 3-ма от свидетелите му заявиха, че той  не е работил същия ден с въпросния багер, тъй като е бил с повреден стартер, което твърдение бе опровергано от служителите на горското в Гърмен.

Съдебният състав също не повярва на свидетелските показания на близките на жалбоподателя Исмаил Мустафа като отсъди, че именно той е извършил престъплението умишлено.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене