Водната кула в Перник се превръща в туристически атракцион

Общинският съвет в Перник единодушно гласува  прехвърлянето на  собствеността на Водната кула и терена около нея на Общината. Решението бе взето на  днешното редовно  заседание . В докладната на градоначалника Вяра Церовска бе посочено, че постройката не се използва по предназначение, падат стъкла и мазилка, а раойнът около нея е обрасъл с храсталаци и не се поддържа.
Община Перник  има желанието да възстанови Кулата и да я превърне в културна и туристическа забележителност. Това ще вдъхне нов живот на района и ще даде възможност да се създаде диалог между творци, институции, граждани и независими организации в сферата на културата чрез използване на мястото за изложби и клуб на културните дейци в града.
Атрактивната сграда е и част от фестивала „Водна кула арт фест”. Това е артистична инициатива и най-големия международен фестивал за съвременно изкуство в България. Той се провежда  през месец  юни от 2006 г. насам в алтернативни пространства в София и страната. През 2015 година община Перник се включи в мащабната фиеста с  проекта „За Перник с любов”.  Част от него бе инсталация върху Водната кула, наречена „Вплетени спомени”, представляваща бутафорна плитка от парцали и въжета, в която бяха вплетени предмети, обозначаващш различни периоди, събития, преживявания и спомени от живота на човека. Идеята е взаимствана от приказката на Братя Грим „Рапунцел” както растат косите на Рапунцел, така т и спомените на човек с всеки изминал ден.
Близо до водната кула се намира и паметна плоча на двама железничари, участници в септемврийските събития през 1923 г., Тя е обявена за национален исторически паметник през 1975 г. Към днешна дата Водната кула и терена около нея не се използват по предназначение.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене