Екоексперти не откриха змии в село Баня, призоваха хората сами да се спасяват

Експерти на РИОСВ-Благоевград не успяха да открият змийско леговище в разложкото село Баня.

Тази сутрин двама служители на екоинспекцията се отзоваха на сигнал за нашествие на влечуги, които в последните дни вдигнаха на крак живеещите на улица „Първа“ в населеното място. Те обаче не успяха да открият неканените гости, които тормозят местните жители.

Оборудвани с куки и торби, те огледаха имота на баба Елена Дундалова, която твърди, че всеки ден настръхва от змийското нашествие. Жената уверява,  че преди дни намерила некакена гостенка дори в гардероба си и се страхува да се прибера у дома.

Според нея влечугите са си направили леговище в нейния двор и в имота в съседство.

„Огледахме мястото, но не открихме никакви змии. Проблемът е, че част от имотите там са обрасли с храсти и трева. Няма какво повече да направим, първо хората трябва да си почистят дворните места от храсталаци. Препоръчахме това нещо да се организира от кмета на селото“, коментира Росен Алексов, експерт в РИОСВ-Благоевград.

Той призна, че в такава ситуация хората сами трябва да си помогнат.

„Ако получим сигнал за змия, ние се отзоваваме, но няма как да обходим всички храсти в селото“, подчерта той.

„Площта е голяма, обрасла с много висока и гъста растителност и ние само можем да гадаем къде е гнездото на змиите”, обясни още той.

Преди дни 43-годишен мъж от село Баня е бил ухапан от пепелянка. Мъжът е приет за лечение в болницата в Благоевград, където му е инжектирана противоотрова.

Местните жители признават, че често виждат в дворните си места влечуги.

Според експерти сега змиите са в период на популация и търсят подходящи места, където да излюпят малките си.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене