Студенти от експедицията развяха знамена на връх Чуй Петльово в чест на Илинден

Участниците в експедицията „Симитлия – от Древността до наши дни” посетиха с. Градево вчера. Първото посетено място бе Подпряната скала, където четата на Яне Сандански отвлича американската мисионерка Мис Елън Стоун. След това бе посетен храм „Св. Илия” в центъра на селото. Участниците имаха възможността да разговарят с десетки възрастни хора за „арестуваната Еленка”, както е останала в паметта на градевци Мис Стоун. По пътя за Овнарската махала на селото участниците научиха от 79-годишният дядо Крум Григоров Петров, че Мис Стоун е била държана три месеца в местността Празноглаво (село Градево) и след това била отведена в Сушица. След това студентите минаха през храм „Св. Николай”, където се спряха и за кратка почивка. На връщането студентите разговаряха със 74-годишната баба Победа, която се зарадва много на младите хора, посрещна ги с усмивка, а за Мис Стоун каза: „Знам. Как да не я знам?! И Яне, и американката. Тя беше отвлечена горе при Подпряната скала.”

Припомняме, че брой №9 на вестник „Дело” от 8 март 1902 г. е поместена следната информация за село Градево: „От освобождението на Мис Стоун всеки ден пристигат нови и нови ескадрони войска. Населението е окончателно разсипано. То е оголело до толкова, че едва може да поддържа своя жалък и мизерен живот. А сега то трябва да удовлетворява ненаситните прищевки на несметните пълчища турска войска, която пристига ежедневно.”

Вечерта на втория ден от експедицията студентите, заедно с граждани, представители на Българската армия и на Общинска администрация – Симитли се изкачиха на връх Чуй Петльово, местността Ливадище, където бе издигнат националният трибагреник. Под звуците на „Новото гробище над Сливница” бяха прочетени имената на загиналите илинденци, както и слово на уредника на отдел „Българските земи през ХV-началото на ХХ в.” в Регионален исторически музей-Благоевград, Елена Александрова: „На Илинден – 2 август, се поставя началото на епопеята от 1903 г… По своя размах и същност въоръжената борба от 1903 г. остава най-ярката проява на освободителните борби на българското население, подпомогнато и от други етнически общности, недоволни от султанската власт в Македония и Одринска Тракия. Днес, 113 години по-късно нека отдадем заслужила почит на всички знайни и незнайни загинали за свободата си Илинденци”. Звуците на националния химн на Република България огласиха цялата околност.

Днес ентусиастите продължават по следите на Мис Стоун  с посещение на селата Брежани и Ракитна, Сенокос и Мечкул, където в храм „Св. Илия” е кръстено от поп Найден детето на Катерина Цилка, „в един неделен ден рано сутринта”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене