Циганския плаж в центъра на Благоевград – ДО КОГА?!

Каруци в ЦГЧ, пияни цигани, заспали по пейките…

Готово ли е българското общество да интегрира ромите? От началото на демокрацията, от както политиците ни започнаха да говорят със сложни и трудно разбираеми думи, говорим за интеграция на ромите в българското общество.

От тогава бяха приети десетки стратегии за интегриране на ромите, а държавата изрази политическата си воля да се справи с този процес, присъединявайки се към международната инициатива „Десетилетие на ромското включване 2005-2015 г.“ Провеждат се хиляди проекти за интегриране на ромите и въпреки това всички вдигаме рамене в недоумение, защо ромите не искат да се интегрират.

Друг е въпроса, къде отиват парите по тези проекти и дали до неграмотния циганин достига дори и информация, че нещо се случва, заради него и че някой се облагодетелства благодарение на него. Благоевградския циганин не иска да бъде интегриран. Той е свикнал на помощите, той е убеден, че държавата му е длъжна… длъжна да храни него и шестте му чавета.

Децата не ходят нито на детска градина, нито на училище. Те са заети с просене по центъра… Никога, никой не ги закача за нищо, никой не смее да каже: Това не е редно, така не трябва, незаконно е…

Много пъти сме ви показвали каруците и въпреки, че е забранено да преминават през ЦГЧ те продължават и ще продължават. Няколко пъти попитахме институциите, защо деца се къпят в река Благоевградска Бистрица?

Попитахме и кой ще е виновен, ако някое дете се удави… Резултат няма…

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

Cigani

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене