Топ Преса на гости на Еко селище Глинени къщи „Под скалите“

Тома ХАРИЗАНОВ

Еко селище ГЛИНЕНИ КЪЩИ „ПОД СКАЛИТЕ“ раз­полага с шест къщички, вся­ка със своя уникална форма и вътрешна архитектура, от които произлизат и техните имена – Охлюв, Езерцето, Де­телина, Винарна, Панорама и Зимна градина. Обединява ги едно нещо – всички са из­градени по забравена автен­тична технология на старите майстори, като са използва­ни единствено екологични местни мате­риали – камък, дърво и гли­на със слама, а покривите са с каменни тикли. Стени­те са от трам­бована глина – прекрасна изолация, коя­то спомага за поддържането на постоянна влажност (око­ло 50 %). Затова през лятото е прохладно, а през зимата – топло. На Ваше разполо­жение е и покрита барбекю зона за тридесет човека, с глинена фурна за печене, скара на дървени въглища и зидана печка. Уникалното съчетание на климатичните условия на региона с еколо­гичния фактор на селището ще направят Вашия престой пълноценен и незабравим.

Докато се наслаждава­те на своя престой при нас, може да посетите различни места, характерни със своя­та природа, архитектура или стил. С някои от тях може да се запознаете тук.

С. ИЛИНДЕН­ЦИ

Село Илин­денци е раз­положено високо над левия бряг на р. Струма, в западни­те склонове на Пирин планина, на 440 м н. в. За­обикалящата го природа е изключител­но живописна. Забележител­ните форми на релефа са мно­жеството при­чудливи скални феномени: Черната скала, Тасевата скала, Медена ска­ла, Мирова скала, Кутлева скала, Щавенска скала, Кук­лицата, скалният ансамбъл в местността Зандана и др. формиращи цял комплекс в и около с.Илинденци. Характерна особеност на Пиринската част е наличи­ето на 18 пе­щери в района на с.Илинден­ци. Пирин планина дава богати въз­можности за отдих и тури­зъм. Високопланинските езера и пасища формират неповторим пейзаж.

ХИЖИ В РАЙОНА НА СЕЛОТО

Синаница (2516 м.), нари­чан още Разцепения връх, Варовитата чука или Чука­та, е връх в Пирин. Издига се на Синанишкото стра­нично било, на югозапад от връх Георгийца и на запад от Момин връх. Изграден е от розово-сив мрамор. Има характерен разцепен вид. Североизточната му 200 метрова отвесна стена е ал­пийски катерачески обект от категория „а“. От върха при ясно време се разкрива кра­сива гледка към Кончето и в. Вихрен на североизток до в. Каменица на югоизток. От едноименната хижа до вър­ха може да се стигне за час. До него може да се стигне от хижите Вихрен, Беговица (Каменица), Яне Сандански или заслон Спано поле. Все­ки от преходите е между 2 и 6 ч.

ПЛАНИНСКИ ТУРИЗЪМ

Характерна особеност на Пиринската част е наличие­то на 18 пещери в района на с.Илинденци. Пирин плани­на дава богати възможнос­ти за отдих и туризъм. Пред гостите на Еко селището стоят редица възможности за активна почивка – пла­нински туризъм, съобразен с различните нива на под­готовка – от леки, по-скоро туристически маршрути до екстремни и спиращи дъха преходи. Може да посети­те и изследвате редицата пещери, или да се отдадете планинско колоездене. От селото тръгват множество туристически пътеки из Пи­рин с посещения на много­бройни карстови пещери и величествени върхове. Еко селището разполага с пла­нински велосипеди, които може да наемете за разли­чен период от време.

ПЕЩЕРА ЗАНДАНА

Близо до нас са разполо­жени забележителни по фор­мите и размерите си скални разломи. В най-южния от тях е заклещена огромна скала, оформила грандиозна по размерите си скална арка. Местното население нарича тези огромни разломи в ска­лите „Зандани”. Вярва се, че тук, някога в „турско време“, били запирани престъпни­ци. Изследваният паметник има характеристиката на тракийско мегалитно свети­лище, в кое­то основно е използван и дообработен природният код – скал­ния разлом, където на­вярно били почитани подземните божества. С постро­яването на скалната арка, към култа било доба­вено и почитането на слън­чевото божество, иденти­фицирано с тракийския бог Дионис-Сабазий.

ЕТНОГРАФСКИ КОМПЛЕКС МЕЛНИК

Мелник се намира в пла­нински район в югозападни­те поли на Пирин планина. Разположен е в живописна местност на 22 километра югоизточно от град Сан­дански на 437 m надморска височина. През градчето протича Мелнишката река, ляв приток на Струма. Мел­ник е изходна точка за хижа Пирин и хижа Малина. Тра­диционно почти всяко се­мейство отглежда лозя и произвежда вино за собст­вена консумация и за про­дажба на дребно. В наши дни регионът на Мелник се радва на възраждане на лозарството и винопроиз­водството. Няколко нови, модерни винарни са постро­ени и функционират (Вила Мелник, Синтика, Орбелус и др.), произвеждайки високо­качествено вино от местни и международни сортове.

РОЖЕНСКИ МАНАСТИР

Роженският манастир е един от най-интересните и важни религиозни и култур­ни центрове на територията на България. Намира се на 6 километра източно от град Мелник. Своеобразното му географско положение опре­деля както ролята му на по­средник в многовековното културно взаимодействие на балканските народи, така и рядката екзотична красота на заобикалящата го природа. На югозапад от манастира е планината Сла­вянка (Боздаг), по чийто хре­бет минава днес границата между България и Гърция. На североизток се открояв­ат с причудливите си очерта­ния знаменитите мелнишки пясъчни скали (плиоценски езерни образувания),които оформят предпланинското понижение към долината на река Струма.

С. ОЩАВА – МИНЕРАЛНИ ИЗ­ВОРИ

Ощавските минерални бани, накратко наричани Баните, са група от пет мине­рални извора, намиращи се на около 600 м надморска височина, но практическо приложение имат само два от тях. Хлад­ката баня се намира на 3 км североиз­точно от Стара Кресна в мест­ността Бани­щето. Използ­ваният извор е с постоянна температура 38оС и много помага в лечението на опор­но-двигателния апарат и заболяванията на нервната система. И двата извора са подходящи за общо укрепва­не на организма. Ако сте се натоварили с гребането през деня, горещата баня ще ви се отрази наистина добре.В селото има и мандри и ако желаете може да си закупи­те съвсем прясно и сирене и кашкавал.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене