Теснолинейката Септември-Добринище става пътуваща сцена

В пътуваща сцена, на която да се изявяват местни фолклорни и творчески състави от селищата по пътя на теснолинейката, ще се превърне дековилката Септември-Добринище за един ден. Това ще стане след месец, когато ентусиасти планират празнично пътуване с влака, като поводът е 90-годишнината от заминаването на първия влак от тогавашната гара Саранбей до родопското село Лъджене и един век от раждането на идеята за строежа на линията, обясни Кристиан Ваклинов, един от организаторите на проявите, цитиран от сайта 1den.bg.

Утре се навършват 90 години от потеглянето на първия влак, но двойният юбилей ще бъде отбелязан на 4 септември. Идеята ни е като поканим за участие в пътуващата сцена местни самодейци от региона, да ги направим съпричастни към запазването на теснолинейката и превръщането й в атракция за пътуващите по това направление, обясни Кристиан, който е студент третокурсник.

Той разказа, че през годините гара „Саранбей” приема името на новия град – „Септември”, спирка „Баните” става „Марко Николов”, гара „Дорково” е прекръстена на „Цепина”, спирка „Бакърджийски хан” е променена на „Милеви скали”, а после закрита, такава е съдбата и на спирка „Дренов дол”, гара Чуката става „Костандово”, „Лъджене-Каменица” – „Велинград”, а времепътуването от 3 часа и 22 минути пада на 1 час и 29 минути. За близо век теснопътната жп линия става неизменна част от живота на хората в Чепинско и не само. Индустрията на градовете по линията се изгражда благодарение на Малката железница. Тя е и тази, която отнася културата, напредъка, модата, лукса и всичко, всичко необходимо за това хората от планината да се чувстват равноправни и напреднали граждани на страната.

Хиляди туристи през годините отиват с трена до днешен Велинград, за да ползват минералните му води, прочути по целия свят. Така влакчето доизгражда и туристическата визитка на родопския курортен град. Теснолинейката се превръща в туристическа атракция не само за нашенци, решили да се потопят в живописната картина по маршрута в Родопите, но и за групи чужденци, които често пътуват с влакчето, за да се разтоварят и заредят с положителна емоция и силна енергия.

ИЛИНДЕНПРЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене