За 7-ми път ще се проведе поклонническо пътуване до Рилския манастир

Свещеници и миряни започват поклоннически поход от София до Рилския манастир. Те тръгват на 1 август (понеделник). Това съобщиха от Богословския факултет на Софийския университет, който организира инициативата за седма поредна година и я е нарекъл „Поклонническия път на Рилския Чудотворец”. Тя се провежда с благословението на Софийската митрополия и със съдействието на общинското предприятие „Туризъм“ към Столична община.

Организаторите канят всички православни християни, които не са аматьори в преходите и са здрави, да вземат участие в шествието. Те канят миряните и на богослуженията и литийното шествие, които предшестват тръгването на запалените туристи.

Преди те да поемат на път, от 9.00 ч. в храма „Света София” ще бъде отслужена Света Литургия. От 11.15 ч. ще бъде проведено литийно шествие от църквата до ротонда „Свети Георги” в идеалния център на столицата, където преди 547 година мощите на св. Иван Рилски са били положени за поклонение в продължение на шест дни.

Поклонниците ще поемат към Рилската обител в 12.30 часа.

Възстановената преди седем години традиция е свързана с пътя, извървян от рилските монаси през 1469 г., когато пренасят мощите на българския светец от Търново до новопостроения тогава Рилски манастир.

От 21 юли от Велико Търново тръгна група поклонници, която ще измине целия маршрут пеша и ще се присъедини към групата, която ще тръгне на 1 август от София.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене