Огнената стихия в Родопите – овладяна, но опасността остава

Опасност огнената стихия в Родопите да лумне отново има, поне докато не падне първия сериозен дъжд в района. За последните 24 часа на територията на страната са ликвидирани над 200 пожара.

Пожарът в борова гора в землището на село Ахрянско е локализиран вчера около 23 часа, пише БГНЕС. В борбата със стихията участват над 140 човека – пожарникари, служители на горското стопанство и доброволци. Действията на екипите се подпомагат от два хеликоптера на Министерството на отбраната. Огънят е засегнал около 1500 дка гора.

Напълно потушен е пожарът в землището на село Малко Шарково. Стихията изпепели 2200 дка, от които 450 дка гори. В погасяването на огъня участваха пожарникари, служители на местното горско стопанство и военнослужещи.

От вътрешното министерство информират, че са предприети всички действия за овладяване и следене на ситуацията на територията на Държавно горско стопанство–Ардино. Продължава следенето, тъй като метеорологичните условия са благоприятни, а и има отделни тлеещи огнища. Днес вертолети продължават облитанията над района до окончателното потушаване на огнищата.

Една от версиите е, че пожарът е тръгнал заради дървосекачи в района. За момента има двама задържани. За щастие при огнената стихия не пострадаха хора.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене