Анатоли Тонов, новият наставник на „Пирин“ (Гоце Делчев): Надявам се да вървим нагоре!

Димитър БОРИСОВ

Новият старши тре­ньор на футболият отбор „Пирин“ – Гоце Делчев, Анатоли Тонов, преди да изведе вчера отборът си за първата тренировка за новият сезон, даде първото си интервю за медиите в качеството си на старши треньор на неврокопския тим. В ин­тервюто бяха засегнати всички въпроси свърза­ни с плановете, целите и евентуални трансфери и всичко свързано с проя­вите на „Пирин“, интере­суващи не само фенове­те, но и обществеността на Гоце Делчев.

Тимът бе изведен от новия старши треньор Анатоли Тонов и помощ­никът му Атанас Устаи­лиев. По традиция, от­борът на „Пирин“ (Гоце Делчев) стартира подго­товката си с традицион­ния тържествен водосвет, отслужен от отец Николай. Заедно с отбора започнаха и четирима нови състезатели. Първият от тях бе обявени­ят по-рано юноша на „Лудо­горец“ Александър Георгиев. Освен него към гоцеделче­вци се присъедини и игралият заедно с него Иван Макриев, с когото ритаха във ФК Кар­нобат. На линия бе и доско­рошният юноша на „Пирин“ (Благоев­град) Ра­дослав Ур­дарски, а така също 20-годиш­ният Ми­хаил Ми­хайлов. С тима не бе преминалият в Банско Ахмед Аде­мов. До два-три дни в отбора се очакват поне трима нови футболисти, за които старши треньорът Анатоли Тонов даде да се раз­бере, че ще дойдат в отбора, който и през тази година ще разчита основно на местни кадри.

– Г- н Тонов, първо добре дошли в Гоце Делчев. Идвате в един отбор, срещу който сте играли. Какво е първото ви впечатление?

– Първо добре заварили. Благодаря за поканата и до­верието. Още нямам сериозни впечатление, но от престойте ми тука по време на мачове­те, когато съм бил футболист и треньор – футболен град, който притежава повече от миналия сезон. Като цяло идеята е нещата да са по-добре. Имаме договорка с ръ­ководството, че всичко ще бъде нормално. Хуба­во е, че базата е на едно прилично ниво. Ще работим сериозно, време­то ще покаже. На­дявам се, че всич­ко ще е нормално и нещата ще тръг­нат нагоре.

– Ще има ли промяна в кадро­вия състав? Има ли нови попълне­ния в „Пирин“(Гоце Делчев)?

– Не познавам момчета­та изобщо. Това ми е първи ден. Ще се постарая макси­мално бързо да вляза в час. Преговаряме с футболисти, но знаете, че сме във „В“ гру­па и е трудно. Ще има сигур­но нови момчета. Днес има също нови. Тия дни ще бъде канализирано и ще се опозна­ем. Като цяло моята идея е да се налагат възможно повече местни футболисти. Винаги съм държал на това. Ако има други и са от вън, трябва да са с класа над нас. Естестве­но нещата се оскъпяват, ако имаш чужд футболист.

– Какви цели постави ръ­ководството към вас и какви цели вие си поставяте?

– Целите са ясни – просто много по-добро класиране от предишния сезон. Около 6 – 7 място мисля, че ще бъде добър вариант. Да го кажем по-конкретно – шестицата

през първия полусезон, а до края на шам­пионата ще се целим във възможно най-високата позиция.

– Все още не е ясен със­тавът на Юго­западната „В“ група. Вашето виждане, кои ще са сериоз­ните отбори?

– От наблю­денията ми – доста сери­озна е наша­та група. Като цяло ситуаци­ята е обърка­на, знаете, с ЦСКА, „Локо­мотив“(София). Принципно за амбиции не знам, но в крайна сметка градове като Дупни­ца, Перник, Кюстендил, Сан­дански и Петрич знаем каква стойност имат и какви тради­ции също като Гоце Делчев имат във футбола и винаги са били фактори, винаги са има­ли амбиции. В крайна сметка сега се възражда и „Хебър“, където съм играл и където отдавна не са имали отбор, дори в най-ниското ниво на футбола в България. Там има много амбициозни хора, кои­то могат да дадат много на отбора и за възраждането му. Що се отнася до фаворити, то „Витоша“(Бистрица) дежурно е такъв. От друга страна „Сли­внишки герой“ също е водещ тим. Чувам за „Струмска сла­ва“, че имали амбиции, но ще видим, времето ще покаже. Важното е нашият отбор да бъде на ниво и да се стреми да бъде сред онези, които дик­туват модата във „В“ група.

– На какво залагате във ва­шата работа?

– Няма нищо кой знае как­во. Държа основно на дис­циплина, особено на трени­ровките. Нещата да минават нормално без напрежение, за да може всеки да показва макси­мума от себе си. Пъна отдаденост и амбиция за защита на собственото име и това на отбора. Само тогава има постиения.

– Дали е възмож­но „Пирин“ (Гоце Делчев) да върне по-скоро публиката на своя стадион?

– Искрено се на­дявам да се случи това. Всичко мина­ва през резултати – ако те са добри, публиката ще се върне! Ако се отдаваме в играта смятам, че зрителите ще се върнат. В крайна сметка всеки иска да вижда неговия отбор да се развива. Вярно е, че когато нещата не вървят, тогава е нужна безрезервна подкрепа, но след лоши ре­зултати, нормано публиката се отдръпва. И те губят вяра, а после това още повече тегне на терена сред играчите.

– Кой е вашият помощник?

– По­мощни­кът ми е местно момче, Атанас Устаили­ев, кой­то има жела­ние, има амбиция за раз­витие и мисля, че ще можем да ра­ботим с него.

– Дали ще разчита­те на Ангел Юсев за подготов­ката на вратарите?

– Договорихме се, да той ще е играещ треньор на вратари­те, така че екипът ни става тричленен.

– Къде ще се подготвя „Пи­рин“ и колко договорени контроли има вече?

– Основно ще тренира­ме тук в Гоце Делчев. Тере­ните по села­та са много зле, разбрах. Ще се съо­бразяваме и с времето, ако има дъжд ще пазим те­рена. До тук имаме 4 кон­троли – „Ви­хрен“,„Марек“, „Беласица“ и „Септември“ (Симитли) и Микрево. Това са 4 мача, а сери­ята започва с контрола срещу „Вихрен на 21 юли в Сандански. Има въз­можност за проверка с още дрги отбори, с които прегова­ряме. Не изключвам мекси­канците от „Фт Бико“ или пък Банско, но трябва да съвпад­нат удобните за нас дати.

– Какво може да обещаете на фено­вете на „Пирин“(Го­це Делчев) и на обществеността разбира се, защо­то този отбор не е нещо отделно, а се възприема като част от града?

– Естествено, така е. Лозунги не обичам да правя. Ще работя сериоз­но, каквото зависи от мен ще го дам. Ще ни е нужна в крайна смет­ка и доза късмет, дано всичко е наред.

– Ще наблягате ли на мла­дите?

– Разбрах че има доста мла­ди момчета, ще работя с тях, ще се запозная с техните ка­чества. При всички положе­ния е хубаво ако има качество в младите да ги доразвием. По-важното е заедно с по-въз­растните играчи да им помог­нем да се развиват. Важно е да направим работеща школа, която да захранва мъжкия от­бор и постепенно от „Пирин“ да тръгват към големия фут­бол повече млади хора, както това бе навремето.

– Има слух, че двама вете­рани ще се завърнат в „Пи­рин“, Иван Спахиев и Румен Лапантов. Има ли нещо вяр­но?

– Имаше опция и Марио Близнаков да играе при нас, но в крайна сметка, той си на­мери отбор в Австрия, което е напълно нормално. За Румен Лапантов нищо конкретно не мога да кажа, а Иван Спахиев в момента е тук, разговарях с него и има голяма вероятност да започне с нас.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене