Кресненски земеделски производител: На самоковския пазар ме заплашват!

Ралица ВАСИЛЕВА
Борис Станоев е земеделски производител от Кресна, който отглежда в парници розови домати и краставици. Семейството му също е ангажирано с тази дейност и обикалят страната, предлагайки продукцията си на борсата на Слатина, Перник, Елин Пелин и Самоков. От три години той идва на кооперативния пазар в Самоков и продава зеленчуците на по-ниска стойност от тази, на която ги търгуват прекупвачите. Два пъти в седмицата – понеделник и сряда – Станоев идва в града и предлага произведеното на сергия зад Кръглото на самоковския пазар. Той продава розовите домати на 2 лв. и краставиците на 1.50 лв. за килограм. Това разминаване в цените от порядъка на 1 лв., а на места и повече, му докарва сериозни главоболия.
„Ще продаваш на нашите цени , защото ще береш ядове. Миналата година ни подбива цените, тази година внимавай”- с тези думи кресненският земеделски производител е посрещнат на самоковския пазар на 8 юни. „На 8 юни дойдох за първи път на самоковския пазар за тази година. Тогава всички прекупвачи от пазара дойдоха при мен и ме заплашиха, дори ми налитаха на бой. Причината е цената на зеленчуците, които предлагам аз като производител. На борсата тези домати вървят за 1.20 – 1.30, те тук искат да ги продават за 3.00 – 3.20 лв. кг. Как да стане това? Как да дам 3 по-големи домата, който ще дойдат над 1 кг. за над 3 лв.? Толкова струва едно пиле!” , възмущава се производителят.
И наистина на самоковския пазар цената на розовите домати варира от 2.50 до над 3 лв. за кг. Подобни случаи на упражняване на натиск едва ли са прецедент, предвид това, че прекупвачите слагат сериозна надценка на предлаганите плодове и зеленчуци.
Сходна ситуация се развива и тази седмица на 15 юни пак с участието на самоковските прекупвачи и кресненския производител. Когато той идва на пазара е посрещнат с думите: „Дръж цените, защото ще береш ядове”. Следва и спускане на гумите на буса, с който е пристигнал тук. Хора, които са присъствали на разигралата се махленска свада подават сигнал за нередности. След намеса от страна на самоковската власт, Станоев е изместен от пазара и се позиционира в началото на кв. „Самоково”. Там го намираме, огорчен от постъпката, но все пак с надежда, че и в Самоков ще може да продава произведеното на цени, адекватни според него на условията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене