ВИДЕО: Колективен съдебен иск отправят пчеларите от гоцеделчевско за загуби от изтровените пчели

Да предявят колективен съдебен иск към отговорните институции за компенсиране на загубите след авиационното третиране на района против комарите – преносители на опасна зараза за едрия добитък, е спонтанно решение на пчеларите от района на бившата неврокопска околия. За да координират действията и решенията си, рано тази сутрин пчеларите от района се събраха пред сградата на общинска администрация гр. Гоце Делчев. „Установихме, че 50-60% от пчелните семейства в кошерите са унищожени“, твърди собственикът на пчелин от Сатовча, Димитър Шишков.
„Тази зима кошерите няма да оцелеят. Събраният мед няма да им стигне за изхранване на пчелите до пролетта, а освен това, работните пчели, които трябва да топлят семейството през зимата, са унищожени и пчелите ще загинат“, убеден е секретарят на Сдружението на пчеларите в Гоце Делчев, Никола Руйчев.
„Нашата задача сега най-напред е да направим възможното за в бъдеще да не се допускат такива грешки и на второ място – ще отправим колективен съдебен иск за финансова компенсация на нанесените загуби така, както бе направено за стопаните на унищожените крави, заразени от нодурален дерматит, което пък наложи пръскането на района с опасния за пчелите препарат „цитрол“, заяви председателят на пчеларското сдружение „Детелина“ в Гоце Делчев, Тома Чолаков.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене