Брюксел със зелена репресия срещу България, на прицел е Рила

Брюксел предприе нова зелена репресия срещу България, този път на прицел е Рила, съобщиха от Националната гражданска коалиция „Природата за хората и регионите“ до медиите.

Оттам твърдят:

„Европейската комисия обяви, че стартира наказателна процедура срещу България по повод уж недостатъчна защита на птиците в Рила. От Брюксел искат „яката“- ниската част на планината, където жителите на околните села и градове имат поминък свързан със земеделие, животновъдство и туризъм да бъде обявена за защитена зона, т.н. „Рила-буфер“. В момента на 72% от територията на Национален парк Рила е забранена всякаква дейност.

Желанието на еврочиновниците е те да станат 100%. Конкретния повод е недостатъчната защита според тях на трипръстия кълвач, лещарката и два вида кукумявки, съобщава 24 часа. За сведение на европейските бюрократи, откакто през 1992г. Рила бе обявена за национален парк и в последствие включването и в НАТУРА 2000, от картата на района са изчезнали 40 населени места с 27 000 души население. Обезлюдяването и циганизацията на селата около Рила е неуспорим факт. Обедняването и липсата на бъдеще прогонва хората от тази част на страната.

Тази санкция е уредена освен от доноси на зелени неправителствени организации и от представителката на България в Главна дирекция „Околна среда“ Силвия Бърова и съпругът й Борис Бъров, който е в програма LIFE+. Това е втората наказателна процедура, която е в следствие от „тяхната работа“. Първата е свързана отново с птиците беше за Калиакра. Там се твърдеше, че пернатите се блъскали в перките на ветрогенераторите и загивали.

В продължение на години се показваше една и съща снимка, която в последствие се оказа фалшификат на подхвърлена мъртва птица, но процедурата бе задействана. Интереса на фамилия Бърови към птиците произлиза от факта, че и двамата преди да отидат в Брюксел са работили дълги години като директори в неправителствената организация- Българско Дружество за Защита на Птиците. В пресата се изнесоха много факти за спечелени от тази организация многобройни поръчки, директно от фондовете на Европейския съюз. От 17 поръчки на обща стойност около 40 милиона лева, 15 са отишли при БДЗП. По повод тази съмнитекна практика на 11 юли с писмо до петима еврокомисари и до други инстанции, ние от „Природата за хората и регионите“ поискахме пълна ревизия на дейността на Бърови и проверка на всички поръчки по директното финансиране и връзките им с БДЗП.

Образуването на тази измислена, без достоверни научни факти, наказателна процедура срещу България е поредното доказателсвтво, че за европейските корумпирани чиновници няколко вида птици и рибата Главоч са много по-ценни от живота и бъдещето на хората в региона. Ние ще предприемем всички необходими мерки, като ще поискаме съдействието на научната общност в България и Европа за прекратяване на тази абсурдна ситуация.“

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене