Представяме Ви „Забавното четене“

Забавното четене 2016_обща информация-1Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г.
За повече четящи деца…за повече грамотни хора в България!
Или как по забавен начин да насърчим децата да четат през цялата година?
Представяме Ви „Забавното четене“
Обща информация за проекта
„Забавното четене“ е инициатива, която започва през 2011г. Организира се от детския онлаи н портал Az-deteto.bg в партньорство със Столична библиотека и е насочена към деца между 6 и 14 години. Кампанията е национална и обхваща и наи -малките градове на България. „Забавното четене” е инициатива в полза на обществото и е със социална значимост. Базира се на реално измерими резултати от електронния читателски дневник, поместен на Az-deteto.bg, където всяко дете попълва информация за книжките, които е прочело. „Забавното четене“ възпитава навици за четене у децата и ги стимулира да четат повече. В самото начало започва като идея децата да четат през лятото, когато имат повече свободно време. През лятната ваканцията децата получават списъците си с книги от задължителната литература. Първоначалното име на кампанията произлиза от точно тази идея – „Забавното лятно четене“.
В стечение на 5 години в кампанията взимат участие над 12 500 деца и са отбелязани над 137 000 книги. Екипът на „Забавното четене“ гостува на библиотеките в над 30 града, за да популяризира инициативата сред децата, библиотекарите и учителите.
През 2016 година си поставяме за цел да обърнем сериозно внимание на ченето с разбиране. Инициативата през 2016 се провежда под мотото „Чети между редовете“.
Каква е идеята? – През 2015 проведохме кръгла маса на тема „Четене с разбиране“, на която поканихме хора от министерство на образованието, библиотекари, преподаватели и издатели. От дискусията стана ясно, че децата четат книги, но често го правят автоматично, без да разбират напълно текстовете и техния смисъл. Един от главните изводи на дискусията бе, че четенето с разбиране лежи в основата не само на образователните умения, но и в основата на уменията ни да комуникираме пълноценно със заобикалящата ни среда.
Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г.
През 2016 г. мисията ни е да насочим вниманието към скритите послания в любимите детски произведения. С различни събития и активности „Забавното четене“ ще показва по атрактивен и приятен начин колко е важно за децата да се научат да четат критично, с анализ и оценка, или „между редовете“. Колкото по-рано децата се научат да четат с разбиране, толкова по-лесно ще им бъде, когато се наложи да анализират реалните житеи ски истории като пълнолетни хора.
Защо целогодишна? – според нас четенето е важно не само през лятото, а през цялата година и ни се иска да стимулираме децата да четат по-често. Поради тази причина променихме и името на кампанията, а именно от „Забавното лятно четене“ се превърна в „Забавното четене“. Тази година кампанията се провежда с подкрепата на цялата медии на група и зрителите и читателите могат да я проследят не само на саи та на организатора – Az-deteto.bg, но и в ефира на национална телевизия Bulgaria ON AIR, както и в други саи товете от групата ни – az-jenata.bg, dnes.bg и други.
Мащабите на инициативата достигат внушителни размери и срещат подкрепата на всички институции, организации, училища, учители, библиотеки, общини и културни деи ци от цялата страна. Над 60 детски автори, известни личности, културни деи ци и представители на регионалните инспекторати по образованието и общините, приемат титлата „посланик на детското четене“.
Активности на „Забавното четене“
„Забавното четене“ се състои от следните активности, които протичат през цялата година и са равномерно разположени във времето, за да напомняме за инициативата регулярно:
1. Откриващо събитие – тази година откриващото събитие се проведе на 29 маи 2016 в литературен клуб „Перото“. Събитието посетиха над 50 деца, които получиха информация как могат да се включат в инициативата и се забавляваха заедно с екипа ни, попълваи ки онлаи н читателския дневник. По време на събитието обявихме и новите посланици на проекта, а именно певицата Михаела Филева и Радостина Николова, автор на „Приключенията на мотовете“.
2. Национално турне из градовете на България – по стара традиция екипът на „Забавното четене“, всяка година посещава различни градове, в които организираме събития за деца, родители, библиотекари и учители. На тези събития се стараем да покажем на децата колко лесно могат да се включат в нашата инициатива и да си направят свои читателски дневник. Задължителен компонент в турнето е представянето на дневника и начина му на попълване. До този момент сме посетили 32 града. През юни 2016 посетихме – Правец, Своге, Ботевград и Нови Искър.
Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г.
3. Разпространение на рекламни материали в цялата страна – всяка година със старта на кампанията разпращаме в регионалните библиотеки и читалища плакати и разделители с молба да бъдат разпространени сред децата.
4. Конкурс по творчески писане – освен четенето ние стимулираме децата на възраст между 8 и 14 години и да пишат. Всяка година през летните месеци на саи та Az-deteto.bg обявяваме конкурс по творческо писане, в кои то могат да участват деца от цялата страна, като ни изпращат своите творби на посочена от нас тема. В края на конкурса, специално жури, обявява и победителите с отделните възрастови групи. Повече за конкурса може да намерите тук
5. Работилница за творческо писане – работилницата е насочена към деца с изявен интерес към писането. В края на септември и началото на октомври, ще се проведат поредица от модули, които да бъдат насочени към деца между 7 и 14 години. Ще поканим издател, писател и илюстратор, които в отделни модули да научат децата как да пишат различни текстове, как се създават литературните герои и как се издава една книга. Всяко едно дете ще получи основни умения в няколко дисциплини и в края на работилница ще създаде своя книга и ще получи грамота. Работилницата се провежда в София.
6. Посещение на столични училища – освен градове, тази година ще посетим и няколко училища в София, като целта ни е да запознаем повече деца в столицата с нашата инициатива.
7. Финал на инициативата – в края на годината ще обявим и победителите в категориите: най-четящия град, най-четящото училище, най-четящото дете в Бълагрия. Кампанията е с ясно измери резултати и на база статистиката обявяваме печелившите.
Партньори на проекта
Министерство на образованието и науката, Столична община, УНИЦЕФ, Фондация Глобални библиотеки – България, Българската библиотечно-информационна асоциация, Фондация „Заедно в час”, издателството за детска литература: „Ентусиаст”, „Хермес“, ИнфоДар“, „Жанет 45“, „ПАН“ и книжарници Сиела.
Основни медии ни партньори са наи -големият портал за четене Azcheta.com и любимият саи т за книги за деца Detskiknigi.com.
Рубриката на сайта, съдържанието на проекта и новини от изминалите събития можете да намерите на: http://www.az-deteto.bg/knigi/
“Най-лесният начин да се убедим, че отглеждаме образовани деца, е да ги научим да четат, да им покажем, че четенето носи удоволствие.”
Нийл Геймън, английски писател

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене