Хиляди се веселиха на събора в село Стоб, с песните си Георги и Иван Гоцеви разиграха сърцата на хората, оркестър от Крайници свири до зори

Хиляди се веселиха на традиционния събор в село Стоб. В събота вечерта площадът преливаше от хора – млади и стари от близо и далече, които се събраха да почетат празника Илинден.

Кметът на китното селце от община Кочериново Георги Ставрев се бе постарал да осигури развлечения за всички. За децата имаше атракциони в изобилие – въртележки, надуваем замък и батут, но най-голям интерес предизвика маймунката Тошко, с която моментална снимка за спомен струваше 5 лв. Търговията вреше и кипеше на изпълнената със сергии главна улица, скарите димяха, лееше се бира. На събор като на събор.

„Откакто се помня, всяка година около Илинден има събор в събота и неделя. Тогава се събират няколко поколения, независимо кой къде е, дори и в чужбина, всеки гледа да дойде при корена си в село Стоб. Родовите връзки са силни, хората тачат и традиционния курбан за здраве на Св. Прокопий, който се прави от 70 години след наводнението от 1947 г., когато реката отнася половината къщи в селото. Тук живеят 600 човека, но с хората от други населени места, които имат къщи в селото, сме близо 1000 души. За събора идват няколко хиляди и смело мога кажа, че това е най-големият събор в Югозапада“, доволен сподели кметът Георги Ставрев.

Той успял да осигури за празника популярния оркестър от дупнишкото село Крайници. Музикантите се раздаваха докрай – свириха и пяха като за световно. Гвоздей на празничната програма бяха благоевградските народни изпълнители баща и син Георги и Иван Гоцеви, които разиграха сърцата на хората. На мегдана се изви хоро на 8 ката и настроението се покачваше в унисон с градуса на жарката нощ. Георги Гоцев пя на ухо любимата песен на приятеля си Руси Димитров. Бизнесменът беше сред първенците, седнали на масата на кмета наред с управниците на селата Пороминово и Мурсалево – Кирил Калинков и Робертино Киров, които вдигнаха наздравици в чест на домакина Г. Ставрев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене