Село Рибново си има първата жена инженер

Къдрие Чолакова стана първата жена инженер в гърменското село Рибново. Само преди дни отличничката на Техническия университет в София защити с пълна шестица дипломната си работа по специалността „Проектиране и технология на облекло и текстил“ и получи поздравленията на своите преподаватели, колеги, приятели и роднини.

„Много съм горда и удовлетворена, че завърших 4-годишния курс на обучение в университета. Сега ще си почина един-два месеца и след това ще реша къде да продължа образованието си“, заяви за ИлинденПрес младата дама – инженер. Тя обмисля две възможности – да следва магистратура по същата специалност в Техническия университет или пък да избере нов профил в Германия.

„Но дори и да замина да уча в чужбина, задължително ще се върна у дома. Аз много обичам родината си и искам да работя за България. Мечтата ми е да отворя собствено ателие в родното ми село Рибново, което също много обичам, за да помогна за реализацията на хората тук. Винаги съм мислила именно в такава посока – затова и избрах да уча точно такава специалност, която ще ми даде възмоност да се реализирам в родния край и да допринеса по някакъв начин за развитието на региона“, казва Къдрие.

Преди това обаче тя ще отдели още няколко години, за да натрупа знания и опит, защото знае, че ще й трябват, за да успее да постигне мечтите си.

„Много съм благодарна и на моите родители, които успяха да ме изучат и през цялото време на следването ми да ме подкрепят. Брат ми също учи в Техническия университет. Така че нашето семейство е отдадено на техническите науки“, допълва умната Къдрие Чолакова.

„Уверена съм повече от всякога и знам, че ще се справя, не защото искам и не защото трябва, а защото преборих най-трудните си 4 години в името на успеха. Ще бъда силна за хората, които вярваха в мен, за хората които винаги ме подкрепяха“, написа в личния си профил във фейсбук ден преди дипломирането си отличничката на Техническия университет.

За ИлинденПрес Къдрие издаде още една хубава новина – след няколко месеца тя ще се омъжи за дългогодишния си приятел, който в момента е в чужбина. Сватбата на дамата инженер ще бъде в духа на местните традиции. През есента Къдрие ще бъде истинска гелина, а след това заедно със своя съпруг ще продължи да преследва мечтите си.

ИЛИНДЕНПРЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене