Най-добрите екстремни кадри в света в Банско

Традиционното издание на Лятна киномания под звездите бе открито вчера в Банско. Филмовият маратон с най-доброто от единствения по рода си фестивал за екстремно кино на Балканите – „Банскофилмфест”, започна с прожекцията на филма “Матерхорн, мечтата на жената-птица”.  Лентата е разказ за едно от най-големите постижения на Жералдин Фаснахт. Става дума за B. A. S. E. – скока й и полета й с костюм-крило от Матерхорн на 7 юни 2014 г. Те станаха възможни, благодарение на съчетанието между напредъка на технологиите и сериозността и перфекционизма на Жералдин. Световната премиера на филма бе на 7 юли 2015 г. в Олимпийския музей в Лозана, а телевизионната – на 14 юли т. г. по най-големия швейцарски френскоезичен канал RTS. Но кадри от скока бяха показани за първи път на 29 ноември 2014 г. в Банско – като подарък от Жералдин за българската публика.

Филмовата вечер продължи с лентите “Тарпанът, пренарисуване на една стара картина”, САЩ и “Онекотан – изгубеният остров”.

Уникалният и спиращ дъха Онекотан е един от огнения кръг на вулканичните Курилски острови. Това необитаемо парче суша се намира между Камчатка и Хокайдо, в едно от най-бурните и най-студените морета в света. А в същото време е едно най-красивите места на Земята – с идеално кръгло вулканично езеро, в средата на което се намира вулкан. Остров в острова!

Маратонът на най-добрите екстремни кадри в света продължава до събота вечер – площад „Никола Вапцаров”, от 21:00 ч.

Програма може да бъде видяна на официалната страница на община Банско.

47b5f31f488f193de8f8b31b950d8d88IMG_1757IMG_1802IMG_1820

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене