Футболна легенда на Югозапада стана на 50

Иде реч за живата легенда на „Пирин“(Благоевград) Петър Михтарски, който си остава в историята не само на клуба, но и на цялата област

Голмайстор №1 на „орлетата“ за всички времена записа името си и в българската национална спортна история като част от едно велико поколение български футболисти от САЩ’94. Половинвековен юбилей вече честваха Христо Стоичков, Красимир Балъков и…един от най-големите приятели на Михтарски – култовият вратар Мирослав Митев.

петър михтарски 3

Петър Михтарски от времето му като играч на един от европейските грандове – „Порто“

Петър Михтарски започва кариерата си в мъжкия футбол още на 16 години при Васил Методиев – Шпайдела, който тогава е треньор на „Пирин“(Благоевград), за да мине след това през „Левски“, за да се състезава после в 3 топпървенства на Европа. Легендата стигна до европейския гранд „Порто“, а след това играе за „Фамаликао“, Майорка и „Волфсбург“, за да се завърне в България, където игра и за ЦСКА. Отбелязал е общо 185 гола с екипите н тимовете, в които е играл.

В турнира за купата на УЕФА има 5 мача и 2 гола (2 мача и 1 гол за „Левски“, 2 мача за „Пирин“(Благоевград) и 1 мач и 1 гол за ЦСКА. През есента на 1994 с негови два гола отборът на „червените“ побеждава „Ювентус“ с 3:2, но впоследствие е присъден служебен резултат 3:0 за италианците заради неправилното му картотекиране.

Дебютира в националния отбор на 28 април 1988 г. срещу Дания в София. За „А“ националния ни тим има 8 мача и 1 гол. Има 51 мача и 21 гола за младежкия национален отбор, рекордьор е по участия.

Селекционер на „Левски“ през 2001-2002 г, а след това е бил треньор на „Пирин“(Благоевград) през 2002, „Вихрен“, „Беласица“ и „Пирин 1922“ през 2006. Интересен факт е, че именно Михтарски отбелязва единствения гол за ЦСКА във вечното дерби през есента на 1994, завършило с рекорден успех 7:1 за „Левски“.

В момента е  помощник на Тони Здравков в младежкия национален отбор.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене