Самодейците от Белица впечатлиха публиката на Велинградските празници на културата

Снимки: НЧ „Георги Тодоров-1885“ – Белица

Самодейците от Белица впечатлиха многобройната публика на традиционните Велинградски празници на културата, които тази година се провеждат от 1 до 17 юли.

Ансамбълът за народни песни и танци при Народно читалище „Георги Тодоров-1885“ – Белица взе участие в програмата по покана на община Велинград и ръководителите на известната на национално и международно ниво Детско-юношеска вокално-инструментална школа „Звънче“ – семейство Иван и Йорданка Казалиеви.

Професионалисти в областта на певческото и танцово изкуство дадоха високата си оценка за концертната изява на талантите от Белица, впечатлени от автентичното и обработено изпълнение, както и от красотата на фолклорното многообразие на пиринския фолклор.

Публиката многократно аплодира спектакъла, развълнувана от прекрасните изпълнения „Пушка пукна“, „Моме Стоянко“, „Дайчово хоро“, „Джангурица“ и „Яз те залюбих“ на фолклорния ансамбъл с художествени ръководители Иван Попов и Венцислав Костадинов.

В края на концерта организаторите на Велинградските празници на културата – 2016 връчиха на беличани грамота за участие, подписана от кмета на община Велинград д-р Костадин Коев, и питка.

При връчване на хляба директорът на дирекция „Култура и вероизповедания“ в община Велинград – Илияна Гешева, сподели: „В България хлябът е символ на гостоприемството. Традиция при нас е официалните гости да се посрещат и изпращат с хляб. Пожелаваме на всички вас да продължавате да работите със същия заряд, за да радвате зрителите си и да ги правите щастливи от чистотата и красотата на българския фолклор“.

Ръководството на читалище „Георги Тодоров-1885“ благодари на общинската администрация в Белица, подкрепила финансово участието на ансамбъла във Велинградските културни празници, които тази година преминават под мотото на благотворителна кампания „Всички заедно да помогнем на безпомощните деца”.

Ансамбълът за народни песни и танци при Народно читалище „Георги Тодоров-1885“ – Белица е създаден през 1949 г. и е носител на много награди и отличия.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене