Змия ухапа и уби най-млекодайната коза в стадото на бивша медсестра

Змия ухапа и уби коза от стадото на бивша медсестра в Дупница. Мария Соколова отглежда в двора си 9 кози и 5 ярета. Онзи ден извела стадото на паша в покрайнините на Дупница и една от козите била ухапана от змия.

Ето какво разказа бившата медицинска сестра: „Стадото пасеше в близост до недостроената болница край Дупница. Изведнъж най-млекодайната коза Миша се разтрепера, езикът й посиня и падна на земята. Вдигнах я и я подпирах, докато се прибере в двора. Извиках ветеринарен лекар. Той я прегледа, направи й инжекция и ми каза, че козата е ухапана от змия.Такива били симптомите на двегодишната Миша. Тя се приближи до майка си, изблея жално и умря.

Миша даваше по 4 л мляко ежедневно. Останалите кози от стадото са по-възрастни, дават едва по 500 мл мляко дневно. От сушата ливадите изсъхнаха, все по-трудно се намира зеленина по полето за паша на животните. От млякото на козите правя домашно сирене, заквасвам кисело мляко и така се изхранваме със сина ми, който също помага за отглеждането на козите.

Наскоро пред мен изпълзя голям смок. Изплаших се, започнах да крещя и той избяга. Смоци се навъртат около стада с крави и кози, и обичат да смучат мляко от млечните им жлези. Вечерта животните се връщат от паша „издоени“ от някой смок. От горещините се развъждат влечуги, тревата е суха като барут е не става за ядене от животните. Природата се бунтува срещу нас, хората, но ние вместо да ставаме по-добри, повече озлобяваме и природата ни отвръща“, заяви Мария Соколова.

Змии плъзнаха в двора на социалните жилища в Дупница. В общината са подадени десетина жалби от наематели на жилищата, че змии пълзят по двора и е опасно за децата и възрастните. За да спаси социалните жилища от влечугите, кметът Методи Чимев е наредил да се монтират специални устройства с ултразвук, който прогонва змиите. Такива устройства са монтирани и в парк „Рила“ край Дупница след оплакване на граждани, че змии пълзят в зелените площи в парка.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене