Не знам как е в ада, но левкемията е по-страшна. Как Стан победи рака и се върна във футбола

В края на март 2012 година Астън Вила загуби от Арсенал с 0:3 в Лондон. Халфът на бирмингамци Стилиян Петров игра цял мач, получи жълт картон след фаул срещу Артета и минути след края беше откаран в болница със съмнения за грип. По време на срещата усетил, че се уморява бързо, силите му буквално са се изпарявали. Резултатите от прегледите бяха шокиращи: остра левкемия. С други думи, рак на кръвта. „Край с футбола, свърши се, това е краят. Сега започвам битка за живота си и ще се боря“, каза през сълзи Стенли.

В колонката на The Telegraph лекарят в областта на раковите заболявания д-р Крис Банс отбеляза, че Петров е много нещастен. Според статистиката в цяла Великобритания на не повече от 200 души до 40 години (Стилиян е на 34 по това време) е открита тази болест. Проф. Банс дава голям шанс на халфа да се върне към нормалния начин на живо. Българинът е в отлична физическа форма, здравето му е постоянно наблюдавано от лекарския щаб на Вила. Левкемията е открита възможно най-бързо, което е от решаващо значение. „Нещо повече – ако преодолее болестта, ще може да се върне към футбола“, заключи д-р Банс.

Номерът на Петров – 19, се превръща в символичен за феновете на Вила. На всеки мач в 19-ата минута „Вила Парк“ е огласяван от бурни овации. В България, на 19 април, от 19.00 часа на стадион „Васил Левски“ присъстват хиляди хора, за да подкрепят любимеца си. Петров официално се оттегля от футбола година, след като е научил ужасяващата диагноза. На срещата Астън Вила – Челси, всички футболисти излизат с тениски с неговия лик, той се сбогува с феновете и благодари за огромната подкрепа. Бирмингамци загубиха мача с 2:4, но кой го интересува? Самият Петров беше с шал на Вила и Селтик – двата най-значими отбора в кариерата му. Целият кръг във Висшата лига започва с аплодисменти за Стан.

Първоначално той не осъзнава какво лечение му предстои. За една година се подлага на химиотерапии, не може да напуска болничната стая, защото имунната ми система е твърде слаба. Вижда семейството си през стъкло. Когато докторите му казали, че трябва да спре с футбола, плакал в продължение на три часа. „Не знам как е в ада, но левкемията е по-лоша“, спомня си Стенли за най-трудния период в живота си. Тялото обаче се справя и той вече в ремисия. Лечението преминава в по-мек режим. Стилиян се връща у дома при семейството си. Щастлив е от малките неща – може да вземе децата си от училище. Преминава на друг хранителен режим – спира захарта и пърженото, пие зеленчукови сокове, особено от цвекло.

През това време Петров прави фондация за борба с левкемията. Финансира научни изследвания и подпомага семейства с ниски доходи. Те трябва да дойдат в болницата в Бирмингам, но не могат да си го позволят. Голяма сума беше получена от благотворителния мач Селтик – Приятели на Петров. В него участваха Димитър Бербатов, Джон Тери, Пол Ламбърт, Джейми Реднап, Шей Гивън, Кени Далглиш, Мартин О’Нийл. Събраха се около 60 хиляди зрители.

През есента на 2014 г. Петров отново започва да играе футбол в аматьорския Уичъл Уондърърс. „Бях като дете. Сутрин се събуждах, закусвах и нямах търпение мачът да започне“. И през май отборът печели местна купа след победа с 6:0 на финала. Петров казва, че тази победа е равносилна на финал в Купата на УЕФА, където е играл с екипа на Селтик. Това e и първият трофей, който малкият му син Кристиан вижда как баща му вдига над главата си. „Беше бебе, когато играх други финали“, казва българинът пред Mirror.

През изминалия сезон Астън Вила изпадна в Чемпиъншип и промените не закъсняха. Съставът е драстично подменен, за мениджър беше назначен Роберто ди Матео. Там е и Петров. Той замина с отбора за подготвителния лагер в Австрия и игра цяло второ полувреме в първата контрола, с което удиви света и вдъхна кураж на хиляди хора. Сега очаква да получи договор и да помогне на Вила да се завърне във Висшата лига.

Съпругата на Стилиян – Паолина, написа за мъжа си в социалните мрежи: „Той ми каза: „Обещавам, че един ден ще играя за Астън Вила отново“. Татко никога не нарушава своите обещания и винаги казва на момчетата: „Никога не се предавайте, може да постигнете всичко, ако се трудите упорито“. Това е най-добрият пример, да го демонстрираш сам! Той е пример за подражание за вашите деца“.

Самият Стан нееднократно е заявявал, че е нямало да се справи без Паулина, с която са заедно от деца. „Химиотерапията промени вкусовете ми. Беше важно да имам дисциплина в яденето и да пия много течности. Бях уморен и не можех да се храня, но Паулина ме хранеше“, казвал е Петров.

И вече всички знаем каква ще е следващата добра новина и за него и Астън Вила!

Никита Киселёв, Sports.ru

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене