Започна се! 30 скоби за 5 часа, петричани научете се!

От вчера в Петрич започна да функционира „синята зона”. Правеше впечатление, че в първия ден периметърът, обхващаш „синята зона”, бе почти празен, нямаше паркирани леки автомобили. Хората бяха запознати, че влиза в сила платеното паркиране в централната градска част и не бяха излезли с автомобилите си, или поне мнозинството не бяха паркирали в периметъра на „синята зона”.

Един от потърпевшите в първия ден бе земеделецът Тони Петров, дошъл в града, за да купи селскостопански препарати. Той бе паркирал на тротоара на улицата под сградата на Ловно-рибарското дружество, която е част от „синята зона”.

„Знаех, че влиза в сила платеното паркиране. Паркирах за малко време на тротоара, хората от общината, отговарящи за „синята зона”, минаха покрай мен, когато паркирах, и нищо не ми казаха. Когато се върнах след няколко минути, видях, че са ми поставили скоба на колата. Чакам повече от 15 минути, никой не идва да махне скобата, въпреки че се обадих на телефона, който е даден в квитанцията, оставена върху стъклото на автомобила. Според мен периметърът на зоната за платено паркиране е много голям, това не е нормално за град като Петрич. Ние от селата къде да оставяме колите си, в края ли, трябва да ходим по 2-3 км пеш, а има случаи, когато сме за кратко време. Нека да има „синя зона“, но е трябвало да бъде по-добре обмислено, преди да бъде въведена. Необмислено е и това, че пространството около болницата и Спешна помощ също е част от „синята зона”. Не знам дали ще заплащат всички, май няма да са равнопоставени всички. Съмнявам се на луксозна скъпа кола дали ще поставят скоби. На такива като мен със стари коли – да, сега ще трябва да платя 10 лева, знаят ли управниците как се изкарват 10 лева?”, възмутен заяви Тони Петров, докато чакаше да дойдат да му свалят скобата от колата.

След малко дойдоха хора от общината, казаха му, че 10 лева ще му струва свалянето на скобата. Той се посуети, но си плати 10-те лева, дадоха му касов бон и му свалиха скобата. Заявиха му, че е паркирал незаконно на тротоара на улицата, която е част от „синята зона”.

По-късно на същото място „изгоря” и възрастен мъж, той заяви, че не носи 10 лева за глобата, та му се наложи да потърси назаем от приятел. Отговарял за поливането на зелените общински площи.

Иначе центърът на Петрич бе спокоен и почти празен от паркирани коли, за разлика от досега, когато цареше пълен хаос, навсякъде имаше паркирани коли, основно от хора, дошли да пият кафе и да се „изфукат“ с колата си. Вчера тези така наречени „малиматаджии“ ги нямаше.

На обяд вчера сред санкционираните за неспазване на маркировката на „синята зона” бе и кметът на Кавракирово Александър Треновски. Той паркира колата си неправилно на отсрещния ъгъл срещу сградата на Общинска администрация и скобата щракна на една от гумите. След като Треновски плати 10 лева, скобата бе свалена.

До 15,30 часа бяха сложени 30 скоби на колите на шофьори, нарушили правилата на „синята зона”. На моста срещу кметството също имаше закопчани коли.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене