Кой изрисува параклиса „Свети Пророк Илия“ на Попови ливади?

Приятна изненада за туристите или случайно преминаващи по пътя от Гоце Делчев, през Попови ливади в Пирин към Петрич и Сандански, е параклисът „СSNEJZANA STOICHEVAвети Пророк Илия“, който е точно срещу внушителния паметник на войводата Гоце Делчев. Параклисът, изграден от ктитора Румен Русков, доскоро не беше изографисан. Днес, няколко дни преди празника на светията, е съвсем различен. Стенописите са дело на художничката иконописец Снежана Стойчева от Пазарджик и нейния син – иконографа Кирил Кирилов – Стен Леон.

DSCN9486

Тандемът зографи отдавна познава района на град Гоце Делчев. „Когато рисувах иконите в храма „Свети Георги“ в с. Мосомище бях впечатлена от един човек, който два пъти на ден качваше по стръмния път към върха край селото вар, тухли и други строителни материали, така се запознах с Илия Копривленски“ – разказва художничката. По късно тя нарисувала иконите в параклиса  „Възнесение Господне“, издигнат на върха. След тях изографисали и храма „Света Троица“ в полето срещу с. Мосомище. Част от иконите ктиторът Илия Копривленски заплатил, друга част са дарени от двамата художници.

DSCN9478

Наесен в плановете й е да довърши работата си в параклиса „Свети Пророк Илия“ в с. Попови ливади.

Снежана Стойчева е родена и работи в Пазарджик. От 1975 г. се занимава с живопис и иконопис. Рисува заедно с иконограф Кирил Кирилов – Стен Леон. „Членувам в Дружеството на пазарджишките художници. Стремя се да живея според изискванията на зографите – като аскет. От 17 г. възраст съм вегетарианка“ – разкрива художничката. Много често тя подарява своето изкуство, рисува срещу храна, подслон и материали за иконописите си. Учила е иконопис заедно със сина си в Гърция, при известния грузински художник Владимир Нидзадзе. „От него научихме да уважаваме старите майстори, да правим точни копия и да спазваме канона“ – разкрива още художничката.

ХРОНИКА БГ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене