27 пожара за 4 дни в Пиринско

Противопожарната обстановка в Пиринско заема застрашителни размери. Само за последните четири дни в областта са станали 27 пожара. Повечето от тях са причинени вследствие на небрежност или неправилно боравене с открит огън.

От РДПБЗН-Благоевград призовават жителите и гостите на региона за повишено внимание и проява на по-голяма отговорност при боравене с огън както в домовете, така и по време на традиционните летни пикници и полската работа.

Вчера пожар изпепели около 3 декара лозови масиви след безотговорно палене на сухи треви и храсти в землищата на селата Марикостиново и Марино поле. Четири екипа огнеборци и техника от Петрич са гасили часове наред пламъците, причинени от човешката небрежност, заради която са унищожени 1 000 дка сухи треви и храсти и 3 дка лозови масиви.

Към 21 часа снощи огнеборците от Гоце Делчев са се отзовали на сигнал за пожар в апартамент, предизвикан от забравена тенджера на електрически котлон. Благодарение на бързата им намеса нанесените щети от пожара не са големи – опушени стени и уплаха от страна на собствениците и техните съседи.

Възпламенила се газова бутилка в къща в петричкото село Дреново вчера също предизвика пожар, който нанесе големи щети. Изгорели са бяла и черна техника, мебели, покъщнина и покривната конструкция на къщата. Пламъците са били погасени от екип на РСПБЗН-Петрич.

Пет пожара са регистрирани в петък и събота. Два екипа пожарникари и техника в събота са се борили с пламъците в горяща къща в село Падеш. Причините за пожара и стойността на нанесените преки материални загуби, изразяващи се в 120 кв. м покривна конструкция, дограма и покъщнина, са в процес на изясняване.

12 декара лозя и 15 плодни овощни дръвчета праскови също изгоряха между селата Джигурово и Склаве. Унищожените от пожара лозови масиви и овошки са собственост на частни стопани. Три екипа огнеборци от Сандански са се включили в погасяването и на подпалени сухи треви и храсти, причинени отново от проявена човешка небрежност и безотговорност.

3 декара лозя са изпепелени и в петричкото село Кулата. С пламъците са се справили един екип огнеборци и техника, които не са позволили разпростирането на пожара в още по-големи размери.

Късо съединение в събота около 22:28 часа е предизвикало пожар и в сладкарски цех на ул. „Стою Хаджиев“ в Петрич. Щетите са опушени стени и таван и изгорели кабели.

Късо съединение в неделя е подпалило и унищожило лек автомобил, пътуващ от Мелник към Кърналово. Колата пламнала около 08:30 часа, вследствие на което автомобилът е изгорял напълно още преди да пристигне изпратеният екип огнеборци и техника от РСПБЗН-Сандански.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене