ЕКСКЛУЗИВНО!!! Шок и ужас! Сифилис тръгна от морето и пълзи към вътрешността на страната

За това спомага активният туристически сезон, който е в разгара си и носи не само радост и почивка, а и болести

Огнището на заразата е Варна, научи ТОП ПРЕСА от достоверен източник, след като само през последния месец лекарите са регистрирали между 10-12 нови случая на седмица. Само за последната седмица обаче броят им е скочил почти 3 пъти и вече те са 32, което е повече от стряскаща цифра. Имайки предвид, че някои все още не са се регистрирали или вирусът е в латентна форма, то нещата стават повече от обезпокоителни в морската ни столица. На фона на най-големия ни черноморски град останалите заболели са регистрирани в Бургас, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора и Ямбол като се сочи много вероятен първоизточник на заразата именно в северното черноморие.
Експертите от районната дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ-Варна също потвърждават информацията на ТОП ПРЕСА, че действително има повишение на болните от сифилис, но все още няма нищо обезпокоително, тъй като не са достигнати прекалено високи и критични граници. Дали за успокоение, или не, специалистите обявяват, че обикновено най-висок ръст на болните се отчита в края на летните месеци, т.е. през септември, когато всички са се прибрали от морето, а и съответните болестотворни организми са минали своя инкубационен период. Така някой и друг случаен сексуален контакт може да напомни твърде неприятно за себе си и в същото време подобни изявления вещаят още по-сериозна картина през есента, когато листата падат и разходите за лекарства обаче може сериозно да се вдигнат за някои хора!
Що се отнася до това каква е картината на заболелите, то се сочи, че най-често това са не само по-млади хора, така също и мъже и жени между 40 и 50 години. Най-възрастният пациент, който пипнал срамната болест, е 82-годишен, който сащисал лекарите, след като си признал, че имал редовни контакти с малолетна циганка, на която давал по 5 лева.
През първия месец на 2016 година в страната са отчетени близо 20 случая и на други полово предавани болести като СПИН, гонорея и хламидийни инфекции. Добрата новина е, че през последния месец в морската столица няма нито един открит случай на СПИН, но за сметка на това са регистрирани два в Пловдив и по един в Бургас, Добрич, Кюстендил, Русе. Гонореята е със сериозно разпространение в София и Стара Загора като за сметка на това във Варна и Бургас няма такива.
Според специалистите по-често се срещат оплаквания от хламидийна инфекция като в София те са 8 пъти повече в сравнение с морето. Обяснението не е някакво кой знае колко сложно и нелогично – в столицата се посещават повече басейни, а по курортите се влиза в морето, където няма толкова бацили. Цифрите щели да бъдат много по-големи, когато хората започнат да се връщат от почивка. Именно тогава обръщат внимание на оплакванията си и отиват на преглед.
Гинеколозите в столицата, а и тези по морето предлагат прегледи на промоция, за да се избегне епидемията в края на лятото. В повечето медицински центрове се плаща само изследването, но въпреки това нямало желаещи, твърдят лекарите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене