Благоевградчанинът М. Тодоров, обвинен в присвояване на над 800 000 лв. от „Райфайзен банк”, застава на подсъдимата скамейка

Две години след ареста му в Швейцария касиерът на благоевградския клон на „Райфайзенбанк” Момчил Тодоров ще бъде изправен на подсъдимата скамейка. Окръжна прокуратура внесе обвинителен акт в съда срещу 42- годишния благоевградчанин за длъжностно присвояване в особено големи размери. Това е може бе най-големият банков обир от вътрешен човек, при когото са отмъкнати над 800 000 лв.

407 000 лв. са източени от банковите сметки на 15 клиенти, 405 000 лв. от банкоматите, за чието зареждане отговарял касиерът, а 2000 лв. липсвали от служебната му каса. Схемата е разкрита на 21.11.2010 г., като по това време банковият касиер вече успял да напусне страната. В хода на разследването са снети записи от видеокамерите, които установили нарушаване на правилата за пренасяне на парите до банкоматите, разпитани са банковите служители и охранителите от частната фирма, назначени са експертизи. Извършен е компютърен доклад, който показал, че 8 от 9-те касети на банкоматите не били пломбирани и подписите на касиера под месечните ревизии били фиктивни. Въз основа на събраните доказателства, които се побират в 7 тома, се стигнало до обоснованото предположение, че Момчил Тодоров е присвоил огромната сума. Той е привлечен като обвиняем за присвояване в особено големи размери и обявен за държавно, а след това и за международно издирване с европейска заповед за арест.

 Касиерът беглец бе локализиран и задържан на 17 април 2014 г. в Швейцария и конвоиран от летище Цюрих от благоевградски съдебни охранители. Първоначално той беше задържан под стража от Окръжен съд, но впоследствие бе пуснат под парична гаранция от 10 000 лв. Предстои насрочване на дата за първото заседание на делото за голямото присвояване, което ще бъде след лятната съдебна ваканция.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене