Омбудсманът Мая Манолова информирана за „Дупнишка популярна каса“ месец преди да гръмне скандала

„Преди повече от месец при мен идваха трима души от Дупница и ми разказаха за ставащото с тяхната „Популярна каса”. Разбрахме се да ми донесат документи и да ми напишат историята на няколко от вложителите, но досега от тези хора нищо не е постъпило”, това каза националният омбудсман Мая Манолова на въпрос на „Струма” ще помогне ли на изгорелите в дупнишкото КТБ. Манолова, която е юрист по образование, а и родът й е от Дупнишко, пое ангажимента да издири сама някои от вложителите и да се запознае с проблема, за да е наясно към коя институция да бъде отнесен за по-бързо решаване.

„Проблемът е, че няма документи, от които да се запозная с договорите и условията, при които е работила „Дупнишка популярна каса”, каза Манолова и допълни, че доколкото разбрала от разговора с тримата представители на изгорелите вложители във финансовата структура тя работела като кооперация.

С кооперациите нещата са по-сложни, те работят по закона за кооперациите, но не искам да коментирам, преди да съм видяла документи, каза още Манолова.

Иначе вече повече от два месеца десетки дупнишки вложители в местната „Популярна каса“ са в ужас паника и страх, че ще изгорят и ще се разделят с парите си, след като финансовото дружество е обявено в несъстоятелност и от 16 юни т. г. офисите му в града са затворени.

С постановление на прокурор от РП – Дупница от 13 април 2016 г. на районното полицейско управление е възложено да извърши предварителна проверка по случая. На 1 юни 2016 г. е разпоредена допълнителна проверка с определен срок за приключване в рамките на 30 дни, а на 1 юли 2016 г. от държавното обвинението съобщиха, че удължават срока за разследването с още 1 месец – 1 август.

Някои от потърпевшите внесли по около 7-8 хиляди лева, но има и такива, които са вътре с по 200 хиляди лева, разказват потърпевшите. Всички те били подведени от афишираните високи лихви – от 9% до 14 %.

Един от пострадалите дори заплашил, че ако държавата не се намеси, ще се запали пред президенството в София като акт на отчаяние. Вложителите твърдят, че не могат да се свържат и със собственика на касата Георги Близнаков, който се е покрил дълбоко, а самото дружество е регистрирано в Пловдив, показва търговският регистър.

Юристи от Кюстендил припомниха, че след като „Дупнишка популярна каса” е регистрирана като кредитно-спестовна каса, то тя не подлежи на т. нар. банков надзор, защото регистрацията на дружеството е по закона за кооперациите, а това означава, че няма гарантиран размер на влоговете.

Вчера стана ясно, че жалбите в Районна прокуратура – Дупница срещу председателя на „Дупнишка популярна каса” Георги Близнаков растат лавинообразно. Само от началото на тази седмица са подадени още 20 жалби на ужилени клиенти и общият им брой вече е 60. Говорителят на Районна прокуратура – Дупница Емил Павлов съобщи, че преди няколко дни в Икономическа полиция в града е привикван на разпит Георги Близнаков. Все още данните от разпита му не са предадени в Районна прокуратура.

Оказа се, че банковите сметки на Г. Близнаков са запорирани. Той дължи 600 000 евро на банка, която в момента продава апартаментите в луксозния му хотел в Сапарева баня за по 350 евро/кв.м.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене